Smakosze.pl
flaczki

canva

Nowa smakowita odsłona flaczków. Zapomnij o nieprzyjemnym zapachu w kuchni

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Flaki są jedną z najpożywniejszych zup jaką serwuje się na polskich stołach. Tradycyjnie przygotowuje się je z żołądków cielęcych lub wołowych, które mają charakterystyczny, nie przez wszystkich lubiany zapach. Dlatego proponujemy ugotować flaki drobiowe.

Bez flaków nie obędzie się żadna rodzinna impreza. Ani wesele, ani chrzciny. Ale panowie zawsze chętnie zjedzą tę pożywną zupę. Jeśli jednak nie przepadasz za zapachem jaki towarzyszy gotowaniu klasycznych flaków, wołowe lub cielęce żołądki zastąp drobiowymi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nowa smakowita odsłona flaków - przepis na flaczki drobiowe

Składniki:

  • 75 dag żołądków drobiowych (kurczęcych lub indyczych)

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 ząbki czosnku

  • mały koncentrat pomidorowy

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • suszony imbir

  • słodka mielona papryka

  • 2 łyżki masła

  • czubata łyżka mąki

  • sól, pieprz

śledzie

Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie drobiowych flaczków

Żołądki drobiowe oczyść, opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, gotuj 5 minut. Odlej wodę, zalej je gorącą wodą i gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową, wystudź, wywar zachowaj. Żołądki pokrój w paski.

Ćwiartki kurczaka oczyść, opłucz, zalej ok. 1 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj opieczoną cebulę, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli, gotuj ok. 40 minut. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach.

Do gotującego się rosołu dodaj rozdrobnione warzywa, podgrzany wywar z gotowania żołądków oraz pokrojone żołądki. Całość gotuj, aż mięso będzie miękkie. Ćwiartki kurczaka wyjmij, przestudź. Usuń skórę i kości, mięso pokrój, dodaj ponownie do wywaru.

Do gotujących się flaczków dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy i ok. łyżkę majeranku. Zupę gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką, imbirem i papryką.

Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszając lekko ją zrumień. Zestaw z ognia, wlej pół szklanki wywaru, rozmieszaj. Całość wlej do flaczków, zamieszaj, gotuj 3-4 minuty. Flaczki podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

żołądki

żołądki

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: mojegotowanie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >