Smakosze.pl
Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka

canva/ SMarina

Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pomysł na pożywny, letni obiad? Przygotujmy tradycyjną babkę ziemniaczaną w lżejszej wersji. Babka ziemniaczana z cukinią, wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna, smaczna i świetnie sprawdzi się na szybkie, rodzinne danie.

Babkę ziemniaczaną przygotujmy z ziemniaków mącznych, najlepiej z typu B lub C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody i dużo skrobi, dzięki czemu zapiekanka jest zwarta i się nie rozlatuje. Możemy przygotować ją również z ziemniaków zeszłorocznych, które także zawierają mało wody.

Rosół z wątróbką

Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Do babki ziemniaczanej z cukinią koniecznie dodajmy również boczek. Wędzona wieprzowina podsmażona z cebulką i czosnkiem da nam rewelacyjny smak. Danie i tak będzie lekkie, ponieważ dodamy do niego młodą cukinię i sporą ilość świeżych ziół.

Jak najlepiej piec babkę ziemniaczaną, żeby się nie wysuszyła? Najpierw pieczmy ją przez godzinę w 160 stopniach C bez termoobiegu, następnie zwiększmy temperaturę do 180 stopni i dopiekajmy jeszcze 20 minut. W ten sposób otrzymamy przepyszne danie.

Przepis na babkę ziemniaczaną z cukinią

Składniki:

  • 1,5 ziemniaków

  • 2 średnie cukinie

  • duża cebula

  • 3 większe ząbki czosnku

  • 300 g boczku wędzonego

  • 200 ml mleka

  • 2 jajka

  • po łyżce posiekanego koperku, natki pietruszki, szczypiorku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • łyżeczka masła

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z cukinią?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj również cukinie i odstaw. Na maśle podsmaż pokrojony boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą, odstaw.

Z ziemniaków i cukinii pozbądź się nadmiaru wody i przełóż je do większej miski. Zagotuj mleko i wlej je do warzyw, następnie dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj jajko, przygotowany boczek z cebulką, mąkę i ponownie wymieszaj.

Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekane zioła. Zapiekankę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz godzinę.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i dopiecz przez kolejne 20 minut. Babkę ziemniaczaną podaj z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonym, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy, smacznego.

Porcja babki ziemiaczanej

canva/ SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >