Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny patent na lubczykowy rosół. 1 szczegół może nieźle zaskoczyć

Obłędny patent na lubczykowy rosół. 1 szczegół może nieźle zaskoczyć

Rosół z lubczykiem - proste danie bez mięsa
canva/teine

Rosół z lubczykiem jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej odsłony tej zupy. Bez mięsa a za to z dodatkiem aromatycznego zioła, danie smakuje znakomicie. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.

Dobry rosół nie musi zawierać mięsa. Warzywna odsłona dzięki dodatkowi lubczyku nabierze charakteru i przyjemnie was zaskoczy głębokim smakiem oraz pełnym niuansów aromatem. Skusicie się?

Przepis na bezmięsny rosół z lubczykiem

Składniki:

  • 3-4 marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • 1 niewielki seler

  • 2 średnie cebule

  • 1 nieduży por

  • 3 spore gałązki lubczyku 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 2-3 łyżki oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić pyszny rosół z lubczykiem? Jeden szczegół was zaskoczy

Do zrobienie tej smakowitej odsłony klasycznego dania nie wykorzystamy ani grama mięsa. Mimo to będzie pysznie. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy.

Warzywa przenosimy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy w kawałku oraz opłukanego pora. Zagotowujemy. W międzyczasie nad płomieniem palnika opalamy cebulę. Możemy ją też zrumienić na suchej patelni.

Warzywo dodajemy do rosołu wraz z lubczykiem i gotujemy całość przez 60 minut. Na koniec wlewamy oliwę i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Usuwamy warzywa i podajemy. Najlepiej smakuje z makaronem.

Po inne pomysły na rosół zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pikantną wersję od babci Tereski oraz pyszny patent na przyrządzenie tej zupy w piekarniku.

Rosół z lubczykiem i bez mięsa jest pyszny
canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: