Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Palce wiedźmy - idealna przekąska na Halloween

Palce wiedźmy - idealna przekąska na Halloween

Palce wiedźmy - przekąska na Halloween
canva/Timolina

Kruche maślane paluszki są wspaniałą przekąską do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy je również przygotować z odrobiną fantazji i zaskoczyć dzieci w zbliżające się Halloween. Dajcie się ponieść i przygotujcie wyśmienite palce wiedźmy.

Choć Wigilia Wszystkich Świętych tradycyjnie jest obchodzona w kulturach anglojęzycznych — a przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych — nie zaszkodzi, by sprawić sobie frajdę i przygotować smaczny, choć nieco straszny deser.

Przepis na przerażającą, lecz pyszną przekąskę na Halloween

Składniki:

  • 225 g zimnego masła

  • 1 jajo

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki na ciastka siekamy i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i lepimy palce. Powinny być nieco cieńsze od palca ludzkiej dłoni – w piekarniku urosną. Na końcu każdego ciastka umieszczamy migdał. Możemy przeciąć go na pół, by „paznokcie” były cieńsze.

Ciastka układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy i studzimy je na kratce.

Wskazówka: przed włożeniem ciastek do pieca warto schłodzić je w lodówce. Dzięki temu zabiegowi nie stracą kształtu.

Jeżeli wolicie bardziej tradycyjne desery, polecamy wam dyniowe ciasto, wyglądem nieco przypominające szarlotkę. Ten przepis z kolei pozwoli wam na przyrządzenie smacznego dyniowego deseru bez pieczenia.

Migdały w misce
Migdały w misce

Źródło zdjęcia: canva/Kuvona

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram