Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek
Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.
Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.
Przepis na niezwykłe pampuchy
Składniki:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki masła
3 białka jaj kurzych
120 ml śmietany
120 ml mleka
20 g świeżych drożdży
3 łyżki mąki
2-3 ząbki czosnku
koperek
sól i cukier do smaku
Puszyste pampuchy z ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki na pampuchy obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie warzywa odcedź z wody, a następnie odparuj je. Wciąż ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do ostudzenia.
Drożdże do pampuchów pokrusz, włóż do niewielkiej miseczki i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj także cukier i rozmieszaj starannie składniki. Naczynie odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Do nieco ostudzonych ziemniaków dodaj roztopione masło, śmietanę oraz żółtka. Dołóż również wyrośnięte w międzyczasie drożdże. Składniki wymieszaj dokładnie z dodatkiem mąki, posiekanego czosnku i koperku. Na koniec dopraw całość solą.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj je delikatnie z przygotowaną wcześniej masą na pampuchy. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Na patelni rozgrzej nieco większą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Gorące pampuchy podawaj z surówką, polane sosem. Ziemniaczany specjał dobrze smakuje również w towarzystwie gęstej śmietany.
Z ziemniaków bez trudu przygotujesz smakowite nadziewane pyzy. Na tani i prosty obiad wybierze te kluski leniwe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama