Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.01.2023 20:52

Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek

pampuchy
Canva / undefined undefined

Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.

Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.

Przepis na niezwykłe pampuchy

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 łyżki masła

  • 3 białka jaj kurzych

  • 120 ml śmietany

  • 120 ml mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki mąki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • koperek

  • sól i cukier do smaku

Puszyste pampuchy z ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki na pampuchy obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie warzywa odcedź z wody, a następnie odparuj je. Wciąż ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do ostudzenia.

Drożdże do pampuchów pokrusz, włóż do niewielkiej miseczki i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj także cukier i rozmieszaj starannie składniki. Naczynie odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

Do nieco ostudzonych ziemniaków dodaj roztopione masło, śmietanę oraz żółtka. Dołóż również wyrośnięte w międzyczasie drożdże. Składniki wymieszaj dokładnie z dodatkiem mąki, posiekanego czosnku i koperku. Na koniec dopraw całość solą.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj je delikatnie z przygotowaną wcześniej masą na pampuchy. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

Na patelni rozgrzej nieco większą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Gorące pampuchy podawaj z surówką, polane sosem. Ziemniaczany specjał dobrze smakuje również w towarzystwie gęstej śmietany.

Z ziemniaków bez trudu przygotujesz smakowite nadziewane pyzy. Na tani i prosty obiad wybierze te kluski leniwe.

Canva / veger
Canva / veger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: