Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym
Po jajka często sięgamy, chcąc przygotować pyszne i rozgrzewające śniadanie. Zwykle przyrządzamy z nich jajecznicą lub gotujemy je na miękko. Tymczasem pasta jajeczna sprawdzi się równie dobre. Proponujemy wam wykonać ją z dodatkiem kiszonego ogórka -ten smak was zachwyci.
Połączenie lekko kwaśnego i chrupiącego ogórka z delikatnością ugotowanego na twardo jaja i ostrością szczypiorku skradnie serce każdego smakosza. Całości dopełni świeże pieczywo — jeśli wybierzemy takie z ziarnami, dodamy tej kompozycji jeszcze dodatkowych chrupiących akcentów. Temu zestawieniu nie można się oprzeć.
Przepis na pyszną pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym
Składniki:
4 jaja
1 średni ogórek kiszony
1-2 łyżeczki majonezu lub jogurtu naturalnego
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
pęczek posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Ogórka i szczypiorek drobno kroimy. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy majonez lub jogurt i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Smarujemy pieczywo i zajadamy ze smakiem. Warto sięgnąć po pełnoziarnisty chleb o dużych kromkach — wtedy posiłek będzie naprawdę sycący. Do pasty osobno podajemy pokrojonego ogórka kiszonego i doprawiamy po wierzchu dodatkową porcją pieprzu. Możemy też polać odrobiną ketchupu lub posypać natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: zamiast ogórka możemy dodać rzodkiewkę. Doda ona przyjemnej chrupkości oraz wzbogaci pastę o dużą porcję witamin, a równie doskonale smakuje z jajkiem, nabiałem i siekanym szczypiorkiem.
Polecamy też inne przepisy na śniadania z udziałem jaj. Spróbujcie przygotować puszystą jajecznicę lub jajko w koszulce. Te klasyki są sycące i obłędnie pyszne. Z pewnością pozwolą wam dobrze rozpocząć dzień.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker