Smakosze.pl
Pasta jajeczna na kanapki

canva/wideonet

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym

24 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Po jajka często sięgamy, chcąc przygotować pyszne i rozgrzewające śniadanie. Zwykle przyrządzamy z nich jajecznicą lub gotujemy je na miękko. Tymczasem pasta jajeczna sprawdzi się równie dobre. Proponujemy wam wykonać ją z dodatkiem kiszonego ogórka -ten smak was zachwyci.

Połączenie lekko kwaśnego i chrupiącego ogórka z delikatnością ugotowanego na twardo jaja i ostrością szczypiorku skradnie serce każdego smakosza. Całości dopełni świeże pieczywo — jeśli wybierzemy takie z ziarnami, dodamy tej kompozycji jeszcze dodatkowych chrupiących akcentów. Temu zestawieniu nie można się oprzeć.

żurek

Pyszny żurek wg. przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 4 jaja

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 1-2 łyżeczki majonezu lub jogurtu naturalnego

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo, obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Ogórka i szczypiorek drobno kroimy. Wszystko łączymy ze sobą, dodajemy majonez lub jogurt i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Smarujemy pieczywo i zajadamy ze smakiem. Warto sięgnąć po pełnoziarnisty chleb o dużych kromkach — wtedy posiłek będzie naprawdę sycący. Do pasty osobno podajemy pokrojonego ogórka kiszonego i doprawiamy po wierzchu dodatkową porcją pieprzu. Możemy też polać odrobiną ketchupu lub posypać natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: zamiast ogórka możemy dodać rzodkiewkę. Doda ona przyjemnej chrupkości oraz wzbogaci pastę o dużą porcję witamin, a równie doskonale smakuje z jajkiem, nabiałem i siekanym szczypiorkiem.

Polecamy też inne przepisy na śniadania z udziałem jaj. Spróbujcie przygotować puszystą jajecznicę lub jajko w koszulce. Te klasyki są sycące i obłędnie pyszne. Z pewnością pozwolą wam dobrze rozpocząć dzień.

Pasta jajeczna na kanapkach

Pasta jajeczna na kanapkach

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >