Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pastę z makreli robię z uwielbianym serem. Smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.02.2025 18:54

Pastę z makreli robię z uwielbianym serem. Smakuje jak marzenie

pasta z makreli
Fot. Canva/arfo

Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.

Pasta z makreli z fetą na kanapki

Być może mało kto pamięta zespół rockowy Czarno-czarni, ale każdy już od ćwierć wieku wie, że makreli smak to miłości znak. Najczęściej dajemy tej miłości upust, kupując makrelę i przygotowując z niej obowiązkową pastę rybną. Taka pasta na kanapki może mieć wiele postaci.

W tym przepisie łączymy makrelę w pomidorach z puszki z fetą i warzywami konserwowymi. Feta dodaje kompozycji słonego smaku i niezwykłej struktury. Ogórki i papryka konserwowa podbijają zaś kwasowość, która świetnie komponuje się z rybą. W przepisie równie dobrze odnajdzie się makrela wędzona.

pasta rybna

Usmaż naleśniki i podaj z wytrawnym farszem. Wyśmienita kolacja na ciepło

Dobra feta w paście rybnej

Kupując fetę trzeba zwrócić baczną uwagę na jakość produktu, który wkładamy do koszyka. W sklepach dużo jest produktów o nazwach „ser sałatkowy”, „ser typu greckiego” lub wariacjach na temat słowa feta. Sama obecność tego wyrazu na opakowaniu gwarantuje wyższą jakość prawdziwej, greckiej fety.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 puszka makreli w pomidorach lub 150 g wędzonej makreli
  • 70 g sera feta
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • 2 garści czarnych oliwek
  • Pieprz, sól, ostra papryka

feta

Pasta makrelowa na kanapki

Makrelę ugniatamy widelcem na dość gładką, niezbyt gęstą masę. W przypadku ryby z puszki, w utrzymaniu konsystencji pomoże sos pomidorowy. Jeśli używamy makreli wędzonej, pomocna może być łyżeczka jogurtu.

Fetę kruszymy drobno i dodajemy do masy. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy lub siekamy. Nie należy ich blendować, by pasta zachowała ciekawszą, bardziej zróżnicowaną fakturę.

wędzona makrela

Pastę doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Schłodzoną podajemy na kanapkach z grzanki żytniego chleba.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne faworki i zupę ryżową.

kanapki z pastą z makreli