Pastę z makreli robię z uwielbianym serem. Smakuje jak marzenie
![pasta z makreli](https://images.iberion.media/images/1920/pasta_z_makreli_9b1e954adb.jpg)
Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.
Pasta z makreli z fetą na kanapki
Być może mało kto pamięta zespół rockowy Czarno-czarni, ale każdy już od ćwierć wieku wie, że makreli smak to miłości znak. Najczęściej dajemy tej miłości upust, kupując makrelę i przygotowując z niej obowiązkową pastę rybną. Taka pasta na kanapki może mieć wiele postaci.
W tym przepisie łączymy makrelę w pomidorach z puszki z fetą i warzywami konserwowymi. Feta dodaje kompozycji słonego smaku i niezwykłej struktury. Ogórki i papryka konserwowa podbijają zaś kwasowość, która świetnie komponuje się z rybą. W przepisie równie dobrze odnajdzie się makrela wędzona.
Dobra feta w paście rybnej
Kupując fetę trzeba zwrócić baczną uwagę na jakość produktu, który wkładamy do koszyka. W sklepach dużo jest produktów o nazwach „ser sałatkowy”, „ser typu greckiego” lub wariacjach na temat słowa feta. Sama obecność tego wyrazu na opakowaniu gwarantuje wyższą jakość prawdziwej, greckiej fety.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 puszka makreli w pomidorach lub 150 g wędzonej makreli
- 70 g sera feta
- 2 ogórki konserwowe
- 2 kawałki papryki konserwowej
- 2 garści czarnych oliwek
- Pieprz, sól, ostra papryka
Pasta makrelowa na kanapki
Makrelę ugniatamy widelcem na dość gładką, niezbyt gęstą masę. W przypadku ryby z puszki, w utrzymaniu konsystencji pomoże sos pomidorowy. Jeśli używamy makreli wędzonej, pomocna może być łyżeczka jogurtu.
Fetę kruszymy drobno i dodajemy do masy. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy lub siekamy. Nie należy ich blendować, by pasta zachowała ciekawszą, bardziej zróżnicowaną fakturę.
Pastę doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Schłodzoną podajemy na kanapkach z grzanki żytniego chleba.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne faworki i zupę ryżową.
![makaraon faszerowany mięsem](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_f4d8775386.jpg)
![krokiety z kurczakiem](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety_9b3d5c93bd.jpeg)
![Obtaczanie kotletów schabowych w mące](https://images.iberion.media/images/origin/Obtaczanie_kotletow_2faaaae7ca.jpg)
![Surówka z kiszonej kapusty podana w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_z_kiszonej_kapusty_1a70172581.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_serowa_a3ea07373a.jpg)
![obiad PRL](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_PRL_20a6d0d907.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_f2a76899b1.jpg)
![fusy po kawie](https://images.iberion.media/images/origin/fusy_po_kawie_7f114f7b97.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_945895fbde.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Surówka z ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_cf8ad3c57f.jpg)
![Masa na mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Masa_na_mielone_adb76f9011.jpg)
![krojenie marchewki w talarki](https://images.iberion.media/images/origin/marchewka_e291d798aa.jpg)
![Mięso i inne dodatki z rosołu w głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_z_rosolu_a7f29d60ac.jpg)
![Żeberka w miodzie podane na desce](https://images.iberion.media/images/origin/Zeberka_w_miodzie_0ead6ca660.jpg)
![Sałatka podana w głębokiej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_e4f73e62b0.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![Pierś z kurczaka w folii aluminiowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_folii_aluminiowej_bcb3d0cca0.jpg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_90d05dbd5a.jpg)
![śliwki w boczku](https://images.iberion.media/images/origin/sliwki1_47913cf9b9.jpg)
![Nadziewana papryka](https://images.iberion.media/images/origin/Nadziewana_papryka_de39211669.jpg)
![Pyszne krewetki w panierce panko](https://images.iberion.media/images/origin/Krewetki_w_panko_0fe535b358.jpg)
![zakupy w sklepie](https://images.iberion.media/images/origin/zakupy_w_sklepie_1_d671c0a94b.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![karambol s7](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_07_T191739_589_1e676d2eb1.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![mięso z czasów prl](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_z_czasow_prl_edd640aa1a.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Roksana Węgiel, Kevin Mglej](https://images.iberion.media/images/origin/Roksana_Wegiel_Kevin_Mglej_fot_KA_Pi_F_7fbacf5b1f.png)
![Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/ZABKA_1000_sklep_w_Warszawie_5_33621a83bd.jpg)
![zielona herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata1_fe6eb33409.jpg)