Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone udka z kurczaka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.11.2021 01:00

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka
canva/ Yana Gayvoronskaya

Pieczone udka z kurczaka są świetną propozycją na obiad w gronie najbliższych. Soczyste, doskonale doprawione mięso z chrupiącą i złocistą skórką smakuje fenomenalnie w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i delikatnej surówki. Poznaj przepis na pieczone udka z kurczaka.

Pieczone udka z kurczaka są świetnym pomysłem na pyszny i pożywny obiad. Mięso łącz z ulubionymi dodatkami. Najlepszą, moim zdaniem, wersją dania są udka z kurczaka z ziemniaczkami pieczonymi i surówką z białej kapusty z octem ryżowym. Surówka smakuje jak w tajskiej restauracji i doskonale łączy się z ziemniakami i upieczonym mięsem.

Marynata jest kluczowa dla smaku pieczonego kurczaka. Kurkuma, papryka, czosnek to tylko niektóre składniki mieszanki, dzięki której mięso będzie smakować wyśmienicie. Udka zamarynuj dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc, dzięki czemu kurczak będzie miał wyraźny smak i aromat.

Przepis na pieczone udka z kurczaka

Składniki na 5 porcji:

  • 5 udek z kurczaka

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka kurkumy i oregano

  • łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować pieczone udka z kurczaka?

Mięso umyj, oczyść i osusz.

Do miseczki przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i olej, wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka, owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C, wstaw blachę z udkami i piecz przez godzinę z opcją grzania góra-dół. Smacznego.

Tagi: Kurczak Danie