Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka są świetną propozycją na obiad w gronie najbliższych. Soczyste, doskonale doprawione mięso z chrupiącą i złocistą skórką smakuje fenomenalnie w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i delikatnej surówki. Poznaj przepis na pieczone udka z kurczaka.
Pieczone udka z kurczaka są świetnym pomysłem na pyszny i pożywny obiad. Mięso łącz z ulubionymi dodatkami. Najlepszą, moim zdaniem, wersją dania są udka z kurczaka z ziemniaczkami pieczonymi i surówką z białej kapusty z octem ryżowym. Surówka smakuje jak w tajskiej restauracji i doskonale łączy się z ziemniakami i upieczonym mięsem.
Marynata jest kluczowa dla smaku pieczonego kurczaka. Kurkuma, papryka, czosnek to tylko niektóre składniki mieszanki, dzięki której mięso będzie smakować wyśmienicie. Udka zamarynuj dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc, dzięki czemu kurczak będzie miał wyraźny smak i aromat.
Przepis na pieczone udka z kurczaka
Składniki na 5 porcji:
5 udek z kurczaka
pół łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy i oregano
łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżki oleju
Jak przygotować pieczone udka z kurczaka?
Mięso umyj, oczyść i osusz.
Do miseczki przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i olej, wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka, owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C, wstaw blachę z udkami i piecz przez godzinę z opcją grzania góra-dół. Smacznego.