Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym. Idealny na upały
Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?
Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.
Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.
Przepis na wyborny sos tzatziki z ogórka kiszonego
Składniki:
400 g jogurtu greckiego lub gęstego produktu sojowego
2 duże ząbki czosnku lub czosnek granulowany
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie sosu tzatziki z ogórkiem kiszonym:
Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i kroimy je w niewielką kostkę. Możemy je również zetrzeć na tarce o większych oczkach. Jogurt grecki umieszczamy w misce. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek lub przyprawę w proszku.
Starannie łączymy składniki, po czym dodajemy ogórka bez płynu. Wsypujemy także rozdrobnioną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smakowite sosy. W tym artykule wyjawiamy sekret włoskiego sosu z pomidorów, który sprawdzi się nie tylko do pizzy. Ten natomiast zawiera recepturę na aromatyczny sos grzybowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek
Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę
Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału
Źródło: doradcasmaku