Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy już zapomnieli o kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakowały najlepiej

Polacy już zapomnieli o kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakowały najlepiej

Kluski na parze
WikimediaCommons/Nerel

Kluski na parze są znakomitym pomysłem na sycący obiad. Smakowita wersja z dodatkiem grzybów nie jest już bardzo popularna, a potrafi zachwycić smakiem. Musicie spróbować — aromatyczne nadzienie idealnie pasuje do lekkiego ciasta.
 

Przepis na znakomite pampuchy z grzybami

Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione znakomitym farszem z grzybów leśnych skusi niejednego smakosza. Pampuchy wymagają nieco zachodu, ale smak wart jest włożonego wysiłku. Nie raz do nich wrócicie.

Składniki:

  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 25 g drożdży piekarniczych
  • około 190 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 600 g mąki pszennej + 200 g do obsypania stolnicy
  • 150 g masła
  • 10 g cukru
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g mrożonych grzybów leśnych
  • 150 g sera żółtego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 łyżka majeranku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Była hitem w smażalniach, a potem odeszła w zapomnienie. Prawda o tej rybie wbija w fotel

Jak zrobić pyszne kluski na parze? Z grzybowym farszem będą znakomite

Mleko podgrzewamy do temperatury 30 stopni Celsjusza i wrzucamy do niego pokruszone drożdże. Wsypujemy też cukier, szczyptę soli i kilka łyżek mąki. Po wymieszaniu masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20- 30 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie topimy masło. Tłuszcz oraz żółtka dodajemy do pracującego zaczynu razem z resztą mąki. Wyrabiamy gładką masę, obficie ją napowietrzając. Znowu odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem.

Rozmrożone grzyby, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki, a następnie smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, czosnek wrzucając dopiero pod koniec przyrządzania. Zawartość patelni doprawiamy jeszcze majerankiem, tymiankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Gdy ostygnie, możemy dodać starty na tarce ser żółty, jeśli mamy ochotę. Całość doprawiamy też solą oraz pieprzem.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie porcje i zagniatamy je. Rozwałkowujemy na ciasto o grubości 8 mm na obficie obsypanej mąką stolnicy, po czym wycinamy koła o średnicy 8 cm. Układamy porcje farszu, zlepiamy i ponownie odstawiamy — na co najmniej 20 minut.

Pampuchy umieszczamy na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczką i zawieszamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Przyrządzamy na parze przez 10-15 minut.

Jak podać pampuchy z grzybami?

Kluski na parze świetnie smakują z okrasą maślaną wzbogaconą o mak. Wystarczy 100 g masła rozpuścić  i wymieszać z 1 łyżką białego maku. Można też zjeść je ze śmietaną, która zawsze pasuje do dań z grzybami.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kluski. Spróbujcie koniecznie pełnych smaku cepelinów z mięsem. Być może skuszą was też niezapomniane kluski szare, których smak świetnie podkreśli smażony boczek.

Kluski na parze są pyszne.png
canva/SStajic