Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.02.2023 22:08

Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny

zupa hamburgerowa z mięsem mielonym
Canva / JokoHarismoyo

Jedliście kiedyś zupę hamburgerową? Sama nazwa tego dania brzmi niezwykle intrygująco. Jeśli dodamy do tego, że jest pożywna, sycąca i niezwykle smaczna, mamy doskonałą potrawę na chłodne dni i wieczory.

Zupa hamburgerowa to idealny pomysł na obiad

Zupa hamburgerowa jest daniem jednogarnkowym. Dzięki temu jej przyrządzenie jest proste i nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Podstawą potrawy jest aromatyczna mielona wołowina gotowana z bogactwem warzywnych dodatków. Rodzina oniemieje z zachwytu, kiedy zobaczy ją na stole.

Nie uwierzycie, co się dzieje w Biedronce. Największe, uwielbiane hity za ułamek ceny

Przepis na zaskakującą zupę hamburgerową

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak przygotować pożywną zupę hamburgerową z mięsem mielonym?

Przygotuj warzywa do zupy hamburgerowej. Ziemniaki i marchewki obierz ze skóry. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew zaś w cienkie plasterki. Ząbki czosnku i oczyszczoną papryczkę chili drobno posiekaj.

Cebulę do zupy hamburgerowej drobno pokrój. W garnku dobrze rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, a po chwili dodaj mielone mięso. Całość smaż przez ok. 10-15 minut.

Do garnka z mięsem i cebulą dorzuć przygotowane wcześniej warzywa do zupy. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Dołóż też przetarte w dłoniach zioła. Trzymaj wszystko na ogniu do momentu, aż woda puszczona przez warzywa wyparuje.

Zawartość garnka zalej wywarem. Zupę gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Powinno to zająć ok. 15-20 minut.

Po upływie tego czasu do składników na zupę dołóż pomidory z puszki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dodaj jeszcze przyprawy. Zupa hamburgerowa gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu. Sycąca grochówka przygotowana w pomysłowy sposób będzie pyszna, jak nigdy wcześniej. Pożywna wołowina z warzywami zaspokoi głód przez kilka dni.

smażenie mięsa do zupy hamburgerowej.png
Canva / Slatan