Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2022 01:00

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Niezawodny przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym
canva/alisafarov

Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym. Delikatna wieprzowina dusza z pieczarkami, cebulką i ziołami, doprawiona śmietaną smakuje wybornie, jest soczysta i miękka. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym, idealne na obiad.

Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem bez kości, które posiada przerosty tłuszczu, nie usuwaj ich- tłuszcz w mięsie czerwonym jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego też jest bardzo cenny. Zawsze wybieraj idealnie różowe, świeże mięso. Polędwica, która zmieniła kolor na blady lub nawet żółty nie nadaje się do spożycia.

Do polędwiczek wieprzowym w aromatycznym sosie śmietanowo- pieczarkowym podaję ziemniaki lub puree ziemniaczane, jest równie szybkie i pyszne, wszyscy je uwielbiają- tu poznasz prosty przepis na puree ziemniaczane do obiadu. Polędwiczki możesz dusić zarówno w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, jak i wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.

Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad jednogarnkowy- tu poznasz przepis na bitki schabowym w aksamitnym sosie chrzanowym.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej

  • 500 g pieczarek

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • czerwona cebula

  • łyżka masła

  • łyżka oleju roślinnego lub oliwy

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym?

Polędwicę umyj, osusz, pokrój w plastry, każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące. Mięso smaż na oleju na złoty kolor, przełóż do garnka lub na głęboką patelnię.

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj pokrojone grzyby, oprósz solą, pieprzem, dodaj suszony tymianek i smaż przez chwilę, następnie przełóż do mięsa, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, żeby przykrywała mięso i grzyby i duś pod przykryciem przez 40 minut, do godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie.

Pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę. Gdy już mięso będzie gotowe, dodaj do sosu śmietanę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem.