Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z kilku podstawowych składników zrobisz obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz zdradziła swój patent

Z kilku podstawowych składników zrobisz obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz zdradziła swój patent

Zapiekanka ziemniaczana od Ewy Wachowicz
canva/rbananka; TRICOLORS/East News

Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim pomysłem na ten przysmak. Miss Polski wykorzystuje ugotowane bulwy, które łączy z mięsnym sosem pomidorowym i beszamelem. Całość smakuje znakomicie. Spróbujecie?

Zapiekanka ziemniaczana z sosem inspirowanym włoskim bolognese przykryta pyszną pierzynką z sosu beszamelowego spodoba się niejednemu łasuchowi. Danie jest nieskomplikowane, a smakuje nieziemsko. Nikt mu się nie oprze. Warto się skusić.

Przepis na znakomitą zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną:

  • kilka większych ugotowanych ziemniaków

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 1 większa czerwona papryka

  • po łyżeczce suszonej bazylii i oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania formy

Składniki na sos beszamelowy:

  • 300 ml mleka

  • 15 g maki pszennej uniwersalnej

  • 15 g masła klarowanego

  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Ewa Wachowicz ma pomysł na tani obiad

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę ilości ziemniaków. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin i siekamy.

Podsmażamy je na stopionym maśle klarowanym, aż nieco zmiękną. Rumienimy mięso mielone, po czym wlewamy przecier pomidorowy i wrzucamy paprykę. Chwilę podgrzewamy, a następnie doprawiamy całość ziołami, solą oraz pieprzem.

Przenosimy do formy z ziemniakami, po czym przykrywamy wierzch drugą ich porcją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W osobnym naczyniu przygotowujemy beszamel.

Na stopionym maśle zrumieniamy mąkę. Stopniowo, podgrzewając zawartość garnka na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, dodajemy mleko. Gdy sos zgęstnieje, pokrywamy nim zapiekankę ziemniaczaną. Pieczemy około 20 minut. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na tani obiad. Szczególnie polecamy zapiekankę makaronową z pieczarkami. Być może też skusi was warzywne leczo cioci Kasi - jest proste i sycące. Rodzinie na pewno się spodoba.

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz jest pyszna
canva/Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz