Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pory zapiekane w śmietanie - prosty i smaczny dodatek do obiadu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.04.2022 20:49

Pory zapiekane w śmietanie - prosty i smaczny dodatek do obiadu

pory zapiekane
canva/freeskyline

Mamy dla was przepis na prosty i smaczny dodatek do obiadu, który może też być lekkim daniem. Przygotujcie pory zapiekane w śmietanie. Wystarczy zalać je śmietaną, posypać serem i całość zapiec. Ten dodatek z pewnością zachwyci was oryginalnością i smakiem.

Pory są dość popularnymi warzywami, których możliwości nie do końca wykorzystujemy. Zwykle dodajemy je do zupy lub robimy z nich surówkę. A tymczasem z porów można zrobić też smaczną zupę czy zapiekankę. Ciekawą formą zapiekanki są pory zapiekane w śmietanie. Można je podać do obiadu zamiast klasycznej jarzynki lub zjeść jako samodzielne, lekkie danie.

Pory zapiekane w śmietanie

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pory

  • 1 łyżeczka masła lub oleju

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie zapiekanki

Pory oczyść z wierzchnich liści. Odetnij z nich też zielone liście (można je wykorzystać do zupy). Jaśniejszą część pora dokładnie opłucz.

Pory pokrój na kawałki o długości 7-10 cm. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem lub olejem. Ułóż w nim kawałki porów.

Śmietankę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej nią pory, posyp je startym serem.

Naczynie z porami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Całość zapiekaj ok. 35 minut, aż ser ładnie się zrumieni, a pory będą miękkie.

Wskazówki:

  • Pory można też przekroić wzdłuż na połowę. Wtedy łatwiej wypłukać z nich piasek.

  • Pory należy piec do czasu, aż będą miękkie, ale jeszcze zwarte.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z porów, a także na zupę porową,

pory
pory

Źródło zdjęcia; canva/clubfoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski