Smakosze.pl

Screeny z filmu na kanale YouTube Maciej je

Poszedł do polskiej restauracji w USA. Cena pierogów zwala z nóg. Nie do wiary co dodali do ruskich

14 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polskie restauracje za granicą czasami zaskakują. Jeden z twórców internetowych skosztował pierogów w USA. Wybrał tradycyjne ruskie, lecz zaserwowane mu danie różniło się od oryginału. Zamiast twarogu w farszu znalazł się ser kozi, a porcja była wyjątkowo mała i kosztowała ponad 30 złotych za dwa pierogi. Jak smakowała polska potrawa w wersji amerykańskiej?

Nietypowe dodatki do pierogów zawsze wywołują żywe dyskusje wśród amatorów kuchni polskiej. Autor kanału YouTube Maciej je również zdziwił się, gdy w restauracji zaserwowano mu nietypowe pierogi ruskie - 2 sztuki ciasta z farszem łączącym w sobie ziemniaki i ser kozi. Podzielił się wrażeniami z wizyty.

Czy pierogi ruskie z kozim serem mogą być smaczne?

Jak najbardziej. Nie zawsze oryginalne dodatki trafiają do potraw przez przypadek. YouTuber podkreślił, że smak otrzymanego dania był w porządku i posiłek go usatysfakcjonował. Miał jedynie pewne zastrzeżenia co do jego ceny.

Pierogi z serem kozim i ziemniakami kosztowały 7 dolarów za 2 sztuki, co przy obecnym kursie przekłada się na koszt około 31 złotych. Jest to zatem o wiele mniejsza niż serwowana w Polsce porcja, a koszt po przeliczeniu jest podobny. Łączny koszt wszystkich 8 pierogów wynosił około 125 złotych.

Dlaczego w restauracji za granicą pierogi są droższe?

W komentarzach internauci słusznie zauważyli, że cena pierogów wynika z dostosowania cen na tamtejszy, kalifornijski rynek, gdzie konkurencja w sektorze gastronomicznym jest spora. Podróżując za granicę, należy się liczyć z tym, że koszt utrzymania się w danym kraju może po prostu oznaczać ceny nieprzystające do naszych zarobków.

Uwadze oceniających nie umknął też fakt, iż YouTuber jako przyczynę wysokiego kosztu pierogów wskazał brak dostępności twarogu. Komentatorzy wyjaśnili jednak, że produkt w USA da się kupić, lecz jego cena do niskich nie należy. Jak wspominali, nawet nie mogłaby być taka, jak w Polsce, bo wyrób ten po prostu jest sprowadzany z Europy i musi mieć to swoje konsekwencje.

Jeśli ciekawi was przygotowanie pierogów ruskich w domu, na naszej stronie znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów. Szczególnie polecamy urozmaicony farsz z dodatkiem rozmarynu i czosnku, a także wegańską wersję dania z tofu zamiast twarogu.

Restauracja z USA zaserwowała nietypowe pierogi
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Maciej je

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >