Prosty i tani gulasz z resztek po rosole. Wyśmienity obiad za grosze
Dziś zdradzimy wam przepis na prosty i tani gulasz z resztek po rosole. Przygotujecie z nich wyśmienity obiad za grosze. Gulasz zrobicie raz, dwa, rodzina będzie zadowolona i nic się nie zmarnuje. Nie ma smaczniejszej i bardziej ekonomicznej potrawy niż ta.
Jeśli często przyrządzacie rosół, z pewnością przejadło się już wam gotowane mięso. Jest bardzo smaczne i lekkostrawne, ale nie każdy je lubi. Co więcej, po ugotowaniu rosołu zostaje też sporo warzyw. Marchewka ma jeszcze szansę zejść jako dekoracja zupy, reszta zwykle ląduje w koszu.
Od dzisiaj nigdy więcej nie popełnicie tego błędu. Nie zmarnuje się już ani mięso, ani warzywa. Z tych składników możecie przygotować wiele smacznych potraw, np. farsz do pierogów czy smaczny pasztet. Jednak gulasz z resztek po rosole jest naprawdę smacznym i pożywnym daniem. Zobaczcie, jak go zrobić.
Prosty i tani gulasz z resztek po rosole
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju
mięso z rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka rosołu
bazylia
oregano
pieprz, sól
100 ml śmietany 18 proc.
1 łyżka mąki
Przygotowanie gulaszu
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej pokrojone na kawałki mięso i podsmaż je, co jakiś czas mieszając.
Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i rosół, a także przyprawy. Całość gotuj ok. 10 minut na niedużym ogniu.
Śmietanę rozmieszaj z mąką, rozprowadź ją częścią płynu z gulaszu. Dodaj do gulaszu, zamieszaj, gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.
Sprawdź, jak zrobić kotlety z resztek po rosole, a także, jak przygotować pasztet z mięsa i włoszczyzny z rosołu.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: sposobynazycie