Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i tani gulasz z resztek po rosole. Wyśmienity obiad za grosze
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.04.2022 13:25

Prosty i tani gulasz z resztek po rosole. Wyśmienity obiad za grosze

mięso i warzywa po rosole
canva/margouillatphotos

Dziś zdradzimy wam przepis na prosty i tani gulasz z resztek po rosole. Przygotujecie z nich wyśmienity obiad za grosze. Gulasz zrobicie raz, dwa, rodzina będzie zadowolona i nic się nie zmarnuje. Nie ma smaczniejszej i bardziej ekonomicznej potrawy niż ta.

Jeśli często przyrządzacie rosół, z pewnością przejadło się już wam gotowane mięso. Jest bardzo smaczne i lekkostrawne, ale nie każdy je lubi. Co więcej, po ugotowaniu rosołu zostaje też sporo warzyw. Marchewka ma jeszcze szansę zejść jako dekoracja zupy, reszta zwykle ląduje w koszu.

Od dzisiaj nigdy więcej nie popełnicie tego błędu. Nie zmarnuje się już ani mięso, ani warzywa. Z tych składników możecie przygotować wiele smacznych potraw, np. farsz do pierogów czy smaczny pasztet. Jednak gulasz z resztek po rosole jest naprawdę smacznym i pożywnym daniem. Zobaczcie, jak go zrobić.

Prosty i tani gulasz z resztek po rosole

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • mięso z rosołu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 szklanka rosołu

  • bazylia

  • oregano

  • pieprz, sól

  • 100 ml śmietany 18 proc.

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie gulaszu

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej pokrojone na kawałki mięso i podsmaż je, co jakiś czas mieszając.

Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i rosół, a także przyprawy. Całość gotuj ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Śmietanę rozmieszaj z mąką, rozprowadź ją częścią płynu z gulaszu. Dodaj do gulaszu, zamieszaj, gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.

Sprawdź, jak zrobić kotlety z resztek po rosole, a także, jak przygotować pasztet z mięsa i włoszczyzny z rosołu.

gulasz
gulasz

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sposobynazycie

Zapraszamy na nasz Instagram