Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli
Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis.
Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.
Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli
1 wędzona makrela
10 dag ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 pietruszka
2/3 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
ostra mielona papryka
sól, pieprz
Przygotowanie paprykarza
Z ryby usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso rozdrobnij widelcem. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, wystudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj obrane i starte marchewkę i pietruszkę. Całość przesmaż, co jakiś czas mieszając.
Warzywa oprósz solą i pieprzem, podlej bulionem, duś, aż będą prawie miękkie. Co jakiś czas je zamieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, makrelę i ryż. Całość duś jeszcze ok. 5 minut, dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem, wystudź. Podawaj do pieczywa.
Jeśli szukasz innych przepisów na smaczne pasty, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na kanapkową pastę z kurczaka, a także na pastę z tuńczyka.
Źródło zdjęcia: canva/artlensfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube/Czas Smakosza, Smaker