Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.01.2022 01:00

Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

Paprykarz z wędzonej makreli
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Czas Smakosza

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis.

Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

  • 1 wędzona makrela

  • 10 dag ryżu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 2/3 szklanki bulionu

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

Przygotowanie paprykarza

Z ryby usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso rozdrobnij widelcem. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj obrane i starte marchewkę i pietruszkę. Całość przesmaż, co jakiś czas mieszając.

Warzywa oprósz solą i pieprzem, podlej bulionem, duś, aż będą prawie miękkie. Co jakiś czas je zamieszaj.

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, makrelę i ryż. Całość duś jeszcze ok. 5 minut, dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem, wystudź. Podawaj do pieczywa.

Jeśli szukasz innych przepisów na smaczne pasty, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na kanapkową pastę z kurczaka, a także na pastę z tuńczyka.

makrela
makrela

Źródło zdjęcia: canva/artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube/Czas Smakosza, Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram