Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty, tradycyjny przepis na wigilijną kapustę z grochem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.11.2021 01:00

Prosty, tradycyjny przepis na wigilijną kapustę z grochem

groch z kapustą
canva/Bartosz Luczak

Jeśli planujecie już menu na wigilijny stół, możecie uwzględnić w nim nieoczywistą potrawę. Jest to wigilijna kapusta z grochem, na którą podajemy prosty, tradycyjny przepis. Ci, którzy jeszcze nie znają tego dania, powinni go spróbować. Choć połączenie zaskakuje, groch z kapustą naprawdę doskonale smakuje.

Podstawowymi składnikami tego dania jest kiszona kapusta i suchy groch. Składniki proste, tanie i niewyszukane. Takie zresztą dominują na wigilijnym stole. Obowiązkowym dodatkiem do kapusty z grochem jest podsmażona cebulka. Doskonale komponuje się z kapustą i grochem i dodaje daniu przyjemnej słodkości.

Kapusta z grochem najładniej prezentuje się, gdy groch nie jest rozgotowany. Dlatego najlepiej składniki połączyć niedługo przed wieczerzą. Nic jednak się nie stanie, jeśli groch się rozgotuje. Potrawa i tak będzie smaczna. Możecie więc przygotować kapustę z grochem dzień wcześniej, a przed kolacją tylko ją podgrzać.

Prosty, tradycyjny przepis na wigilijną kapustę z grochem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 50 dag suchego grochu w połówkach

  • 2 duże cebule

  • olej do smażenia

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • kminek

  • cukier, pieprz

Przygotowanie kapusty z grochem

Groch opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 5-6 godzin. Groch przelej na sito i wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Groch wsyp do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj. Usuń pianę, gotuj na małym ogniu pod uchyloną pokrywką, aż będzie miękki, ale nie zacznie się rozpadać (ok. 40 minut).

Kapustę lekko odciśnij, posiekaj. Zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i trochę kminku. Zagotuj, gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 30 minut.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Zmniejsz ogień i smaż ją, aż się zeszkli i lekko zrumieni.

Do garnka z kapustą dodaj groch i podsmażoną cebulkę. Wymieszaj, gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku cukrem i pieprzem. Po więcej przepisów na wigilijne potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na kapustę wigilijną, a także na barszcz.

groch
groch

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram