Przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Nie tylko na uroczysty obiad
Poznajcie przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Ten specjał sprawdzi się nie tylko na uroczysty obiad. Będzie też doskonały na codzienne kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz niemal tych samych składników, co na kotlety mielone. Powstaje z nich jednak smaczny dodatek do pieczywa.
Do przygotowania pieczeni rzymskiej niezbędne jest mięso mielone. Możesz wybrać takie mięso, jakie lubisz. Pieczeń z wieprzowiny będzie soczysta i wilgotna, z mięsa drobiowego zaś zachwyci swą delikatnością i lekkostrawnością.
Przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Nie tylko na uroczysty obiad
Składniki:
60 dag mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
3/4 szklanki mleka
1 cebula
2 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek
tymianek
papryka mielona słodka i ostra
sól, pieprz
Przygotowanie pieczeni
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, wystudź.
Cebulę z czosnkiem dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też jajko oraz sporą ilość przypraw. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Niedużą, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej mięsną masę, ubij ją łyżką lub dłonią.
Formę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz całość ok. 60 minut.
Wskazówka: Pieczeń najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Możesz kroić ją w niezbyt grube plastry, kłaść na kromkach chleba i obłożyć plasterkami kiszonego ogórka.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na przysmaki z mielonego mięsa. Sprawdź, jak przygotować mielone kotlety z ogórkiem kiszonym i boczkiem, a także, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/vicuschka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: uwagababciagotuje