Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.06.2022 18:45

Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika

Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika
canva/ margouillatphotos

Gulasz z żołądków i serc drobiowych przepisu babci Iwony jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Do gulaszu koniecznie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i jeden, niezbędny składnik- marchewkę, który nada daniu lekkiej słodyczy.

Gulasz drobiowy jest idealnym pomysłem na danie dla wszystkich miłośników podrobów. Kurze lub indycze serca i żołądki podsmażone z przyprawami na smalcu, a następnie duszone z warzywami, są niezwykle delikatne i soczyste.

Gulasz przygotujemy zarówno na szybki i aromatyczny obiad, jak i podamy podczas świąt i większych uroczystości. Danie zachwyci każdego smakosza, gulasz możemy podać z kromką świeżego pieczywa lub ugotować do niego kaszę, bądź puree. Do potrawy świetnie pasują również świeże i lekkie surówki.

Pamiętajmy, że nawet najbardziej starannie przygotowany gulasz nie będzie smaczny, kiedy ugotujemy go z nieświeżego mięsa. Podroby muszą mieć ładny, różowy kolor. Świeże mięso również ma bardzo delikatny, neutralny zapach. Blade podroby o ostrym zapachu nie nadają się do jedzenia.

Przepis babci Iwony na gulasz drobiowy

Składniki:

  • 700 g żołądków drobiowych

  • 500 g serc drobiowych

  • marchewka

  • 300 g pieczarek

  • 3 cebule

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • szczypta papryki czerwonej mielonej

  • natka pietruszki

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz do smaku

  • smalec do smażenia

Jak zrobić gulasz drobiowy babci Iwony?

Mięso oczyść, pokrój, oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i podsmaż na smalcu razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W tym czasie pokrój drobno cebulę, pieczarki, marchewkę.

Do mięsa dodaj cebule i zeszklij, następnie dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pieczarki, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i smaż jeszcze chwilę.

Do składników wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem, aż mięso i marchewka będą zupełnie miękkie, danie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gulasz z podrobów smakuje rewelacyjnie podany z puree z ziemniaków, kaszą lub ryżem. Jako jarzynka świetnie pasuje tutaj surówka z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej, smacznego.

Gulasz z podrobów drobiowych
canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl