Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika
Gulasz z żołądków i serc drobiowych przepisu babci Iwony jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Do gulaszu koniecznie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i jeden, niezbędny składnik- marchewkę, który nada daniu lekkiej słodyczy.
Gulasz drobiowy jest idealnym pomysłem na danie dla wszystkich miłośników podrobów. Kurze lub indycze serca i żołądki podsmażone z przyprawami na smalcu, a następnie duszone z warzywami, są niezwykle delikatne i soczyste.
Gulasz przygotujemy zarówno na szybki i aromatyczny obiad, jak i podamy podczas świąt i większych uroczystości. Danie zachwyci każdego smakosza, gulasz możemy podać z kromką świeżego pieczywa lub ugotować do niego kaszę, bądź puree. Do potrawy świetnie pasują również świeże i lekkie surówki.
Pamiętajmy, że nawet najbardziej starannie przygotowany gulasz nie będzie smaczny, kiedy ugotujemy go z nieświeżego mięsa. Podroby muszą mieć ładny, różowy kolor. Świeże mięso również ma bardzo delikatny, neutralny zapach. Blade podroby o ostrym zapachu nie nadają się do jedzenia.
Przepis babci Iwony na gulasz drobiowy
Składniki:
700 g żołądków drobiowych
500 g serc drobiowych
marchewka
300 g pieczarek
3 cebule
łyżka koncentratu pomidorowego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta papryki czerwonej mielonej
natka pietruszki
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
smalec do smażenia
Jak zrobić gulasz drobiowy babci Iwony?
Mięso oczyść, pokrój, oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i podsmaż na smalcu razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W tym czasie pokrój drobno cebulę, pieczarki, marchewkę.
Do mięsa dodaj cebule i zeszklij, następnie dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pieczarki, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i smaż jeszcze chwilę.
Do składników wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem, aż mięso i marchewka będą zupełnie miękkie, danie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gulasz z podrobów smakuje rewelacyjnie podany z puree z ziemniaków, kaszą lub ryżem. Jako jarzynka świetnie pasuje tutaj surówka z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: smaker.pl