Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis młodego, genialnego kucharza na kotlety mielone z 3 sekretnymi składnikami zaimponuje nawet babciom

Przepis młodego, genialnego kucharza na kotlety mielone z 3 sekretnymi składnikami zaimponuje nawet babciom

Przepis młodego kucharza na kotlety mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Smaczne kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Sekretem uzyskania soczystego w środku i chrupiącego z zewnątrz rarytasu jest dodatek trzech smakowitych produktów — czosnku, majeranku i musztardy. Danie wychodzi niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie — z talerzy zniknie ekspresowo.

Soczyste kotlety mielone przygotujecie dość prosto, lecz kluczowe będzie dokładne dobranie składników. Musztarda — najlepiej ostra i wyrazista np. Dijon — nie tylko nada masie mięsnej odpowiedniej konsystencji, ale też pięknego koloru i pełnego smaku. Ten ostatni doskonale uzupełnia majeranek oraz czosnek, czyli przyprawy dobrze znane w kuchni polskiej. Całość zachwyci i sprawi, że będziecie chcieli sięgnąć po więcej. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite kotlety mielone

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 większa bułka

  • 1 jajo

  • około 1 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 czubate łyżki ostrej musztardy

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić lekkie i pełne smaku kotlety mielone? Przepis młodego kucharza zadziwia

Bułkę rozdrabniamy i umieszczamy w misce. Zalewamy ją mlekiem, tak aby płyn ją przykrył i moczymy przez minimum 10-15 minut, by zmiękła. Odciskamy ją z płynu, a następnie wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, wykorzystując małe oczka.

Cebulę obieramy z łupiny, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Podsmażymy na nim warzywa — najpierw cebulę przez 2-3 minuty, a potem, przez kolejną minutę. Wsypujemy majeranek.

Mieszamy i wraz z musztardą, jajem i pozostałymi przyprawami dodajemy do zmielonego mięsa z bułką. Wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy owalne kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je przez około 5 minut na stronę przy średniej mocy palnika. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Inne znakomite receptury na kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule prezentujemy pikantną ich wersję przygotowywaną w piekarniku. Ten natomiast zawiera przepis niewymagający zastosowania bułki i mleka.

Soczyste kotlety mielone młodego kucharza są znakomite
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Policzona szama