Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na knedle z truskawkami. Cudowna propozycja na letni obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.07.2022 12:00

Przepis na knedle z truskawkami. Cudowna propozycja na letni obiad

Przepis na knedle z truskawkami. Cudowna propozycja na letni obiad
canva/ Piotr Krzeslak

Knedle z truskawkami to pomysł na letni obiad dla całej rodziny. Ziemniaczane kluchy z truskawkami, masłem i śmietaną to absolutny hit wakacji. Knedle będą delikatne i pyszne, wystarczy pamiętać o jednej ważnej zasadzie- dodaniu mąki ziemniaczanej.

Knedle z truskawkami to obowiązkowa pozycja w każdym, letnim menu. Delikatne kluski ziemniaczane z dodatkiem świeżych owoców sezonowych dosłownie rozpływają się w ustach. Zimą knedle możemy przygotować z owocowych przetworów lub mrożonek.

Jak przygotować knedle z truskawkami? Pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie- przygotowując knedle z młodych ziemniaków, do ciasta dodaj mąkę ziemniaczaną. Młode ziemniaki mają w sobie sporo wody, bez dodatku skrobi knedle mogą się rozlecieć podczas gotowania.

Knedle z truskawkami podaj z roztopionym masłem, kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Do polania knedli równie dobrze sprawdzi się masło wymieszane z odrobiną bułki tartej. Każda opcja podania smakuje wyśmienicie z ziemniaczanymi kluskami z owocami.

Przepis na knedle z truskawkami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g młodych ziemniaków

  • 400 g mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • szczypta soli

  • 300 g świeżych truskawek

Do podania:

  • roztopione masło

  • gęsta śmietana 18%

  • cukier

Jak zrobić knedle z truskawkami?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie umyj i osusz truskawki, oderwij z nich szypułki.

Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną i wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka. W każde kółko włóż truskawkę i zagnieć, wyrabiając małe kuleczki. Knedle gotuj partiami w gorącej, osolonej wodzie. Po 2-3 minutach wypłyną na powierzchnię i będą gotowe.

Knedle wyjmij łyżką cedzakową, polej roztopionym masełkiem, śmietaną i oprósz cukrem, smacznego.

Obiady na słodko to gratka dla każdego łasucha. Przygotuj również wyśmienite pierogi z owocami przepisu siostry Anastazji. Na słodki obiad polecam także pampuchy ze śliwkami i polewą czekoladową, są przepyszne.

Knedle z truskawkami
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl