Przepis na kotlet paryski - szybki obiad dla całej rodziny
Kotlet paryski jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Jest tak delikatny i soczysty, że nawet największe niejadki zjedzą go ze smakiem. Kotlet ma złocistą, chrupiącą panierkę i jest świetną alternatywą dla klasycznych schabowych. Poznaj przepis na pyszny kotlet paryski.
Kotlet paryski z pewnością wszystkim posmakuje. Delikatny kurczak w złocistej panierce z jajka i bułki błyskawicznie znika z talerzy za każdym razem. Kotleciki doprawiam są solą, pieprzem i oregano, które nadaje potrawie delikatnej, ziołowej nuty. Do tradycyjnej panierki dodaję łyżeczkę papryki słodkiej, aby wzmocnić jej smak.
Kotlety paryskie nie wymagają tak dokładnego rozbijania, co kotlety schabowe. Wystarczy, że pokroisz piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Możesz je delikatnie rozbić, jednak nie jest to koniecznie, ponieważ drób jest delikatny i smaży się szybciej niż schab.
Kotlety paryskie podaję z pieczonymi frytkami, za którymi przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Do dania świetnie pasuje również surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem.
Przepis na kotlet paryski
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
2 jajka
mąką pszenna i bułka tarta do obtoczenia
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować kotlet paryski?
Piersi z kurczaka oczyść i przekrój tak, aby powstało kilka mniejszych kawałków, następnie delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem, oregano.
Jajka roztrzep z papryką. Kotlety obtaczaj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej, następnie smaż je na głębokim oleju z każdej strony do uzyskania złocistej panierki.
Smacznego.