Przepis na naleśniki z 1914 roku zachwyca do dziś. Podawano je z wielkim rarytasem
Naleśniki z masą migdałową i sosem waniliowym to pomysł na obiad, który zachwyci każdego łasucha. Puszyste naleśniki przygotowane według przepisu z 1914 roku podane z niezwykłymi dodatkami będą totalnym hitem na Twoim stole.
Dania na słodko to zawsze dobry pomysł na obiad, zwłaszcza latem. Jedną z potraw, którą koniecznie musisz spróbować, są naleśniki z masą migdałową i domowym sosem waniliowym. Tak podane naleśniki pokochają wszyscy.
Migdały zmiel w blenderze kielichowym na drobny proszek, dzięki czemu dobrze połączą się z resztą składników. Jeśli nie chcesz wykorzystać laski wanilii, dodaj do mleka cukier z wanilią, ale nie cukier waniliowy, ponieważ smakuje zupełnie inaczej.
Do ciasta na naleśniki nie dodawaj cukru, ponieważ i sos i masa migdałowa są już wystarczająco słodkie. Zarówno w masie, jak i sosie są jajka, które poddane będą lekkiej obróbce termicznej, dlatego też dokładnie umyj i sparz jajka przed przygotowywaniem potrawy.
Przepis na naleśniki z masą migdałową
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szklanka wody gazowanej
szklanka mleka
olej do smażenia
Składniki na masę migdałową:
3 jajka
120 g zmielonych migdałów
2-3 łyżki cukru
Składniki na sos waniliowy:
szklanka mleka
laska wanilii
3 żółtka
3 łyżki cukru
Jak zrobić naleśniki z masą migdałową?
Na początku zrób sos waniliowy: laskę wanilii przekrój i włóż do rondelka, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu. W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i dodawaj do gotującego się mleka.
Całość gotuj i mieszaj, aż powstanie sos. Sos zgęstnieje, kiedy ostygnie. Przygotuj naleśniki: Mąkę wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajka i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju i przekładaj je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Gdy usmażysz wszystkie, przygotuj masę migdałową: oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj migdały i wymieszaj.
Z białek ubij sztywną pianę i dodaj ją do żółtek, wymieszaj. Masę migdałową wykładaj na ciepłe naleśniki, zawiń je w rulon lub złóż w kopertę, polej sosem waniliowym i podaj, smacznego.
Przygotuj również knedle z truskawkami, to ostatni dzwonek, aby zrobić je ze świeżych owoców. Na obiad w upalne dni sprawdzą się również lekkie racuchy na kefirze, są puszyste i przepyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom
Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Źródło: kuchennykredens