Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na naleśniki z 1914 roku zachwyca do dziś. Podawano je z wielkim rarytasem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.07.2022 22:00

Przepis na naleśniki z 1914 roku zachwyca do dziś. Podawano je z wielkim rarytasem

Przepis na naleśniki z 1914 roku zachwyca do dziś. Podawano je z wielkim rarytasem
canva/Qwart

Naleśniki z masą migdałową i sosem waniliowym to pomysł na obiad, który zachwyci każdego łasucha. Puszyste naleśniki przygotowane według przepisu z 1914 roku podane z niezwykłymi dodatkami będą totalnym hitem na Twoim stole.

Dania na słodko to zawsze dobry pomysł na obiad, zwłaszcza latem. Jedną z potraw, którą koniecznie musisz spróbować, są naleśniki z masą migdałową i domowym sosem waniliowym. Tak podane naleśniki pokochają wszyscy.

Migdały zmiel w blenderze kielichowym na drobny proszek, dzięki czemu dobrze połączą się z resztą składników. Jeśli nie chcesz wykorzystać laski wanilii, dodaj do mleka cukier z wanilią, ale nie cukier waniliowy, ponieważ smakuje zupełnie inaczej.

Do ciasta na naleśniki nie dodawaj cukru, ponieważ i sos i masa migdałowa są już wystarczająco słodkie. Zarówno w masie, jak i sosie są jajka, które poddane będą lekkiej obróbce termicznej, dlatego też dokładnie umyj i sparz jajka przed przygotowywaniem potrawy.

Przepis na naleśniki z masą migdałową

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szklanka wody gazowanej

  • szklanka mleka

  • olej do smażenia

Składniki na masę migdałową:

  • 3 jajka

  • 120 g zmielonych migdałów

  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na sos waniliowy:

  • szklanka mleka

  • laska wanilii

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki cukru

Jak zrobić naleśniki z masą migdałową?

Na początku zrób sos waniliowy: laskę wanilii przekrój i włóż do rondelka, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu. W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i dodawaj do gotującego się mleka.

Całość gotuj i mieszaj, aż powstanie sos. Sos zgęstnieje, kiedy ostygnie. Przygotuj naleśniki: Mąkę wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajka i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju i przekładaj je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Gdy usmażysz wszystkie, przygotuj masę migdałową: oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj migdały i wymieszaj.

Z białek ubij sztywną pianę i dodaj ją do żółtek, wymieszaj. Masę migdałową wykładaj na ciepłe naleśniki, zawiń je w rulon lub złóż w kopertę, polej sosem waniliowym i podaj, smacznego.

Przygotuj również knedle z truskawkami, to ostatni dzwonek, aby zrobić je ze świeżych owoców. Na obiad w upalne dni sprawdzą się również lekkie racuchy na kefirze, są puszyste i przepyszne.

Migdały do masy migdałowej
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens