Smakosze.pl
Ogórki w musztardowej zalewie

Canva / CentralITAlliance

Przepis na ogórki w musztardzie

18 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.

Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Musztardowa zalewa sprawi, że ogórki będą jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że ogórki zajmują szczególne miejsce pośród polskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po różnej maści specjały na bazie tych warzyw. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ogórki od siostry Anastazji.

Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki z musztardowej zalewie. Dzięki niej warzywa zyskają delikatnej pikanterii. Słoiki szybko zostaną opróżnione przez najbliższych. Jakich składników potrzebujemy?

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • 110 liści laurowych

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 5 g ziaren gorczycy

  • 1 l wody

  • 250 ml octu spirytusowego 10%

  • 10 g soli

  • 330 g cukru

  • 75 g musztardy

  • 6 słoików 500 ml

Przesolona zupa przestanie być problemem

Jak uratować przesoloną zupę?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ogórki z musztardą

Na początku ogórki starannie oczyszczamy i wstawiamy do zimnej wody. W trakcie namaczania przygotujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę. Gdy już zawrze, wzbogacamy ją o ocet. Wyłączamy grzanie i dodajemy sól oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników.

Zalewę odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy je pionowo w wyparzonych słoikach. Dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę.

Do letniej zalewy dodajemy musztardę. Składniki starannie mieszamy i przelewamy do słoików. Zalewa powinna w pełni przykryć ogórki. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne ogórki małosolne.

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Canva / Jiri Hera

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty i smaczny sos z cukinii do słoików

Czytaj więcej >