Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ogórki w musztardzie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 18.08.2021 02:00

Przepis na ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardowej zalewie
Canva / CentralITAlliance

Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.

Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Musztardowa zalewa sprawi, że ogórki będą jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że ogórki zajmują szczególne miejsce pośród polskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po różnej maści specjały na bazie tych warzyw. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ogórki od siostry Anastazji.

Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki z musztardowej zalewie. Dzięki niej warzywa zyskają delikatnej pikanterii. Słoiki szybko zostaną opróżnione przez najbliższych. Jakich składników potrzebujemy?

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • 110 liści laurowych

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 5 g ziaren gorczycy

  • 1 l wody

  • 250 ml octu spirytusowego 10%

  • 10 g soli

  • 330 g cukru

  • 75 g musztardy

  • 6 słoików 500 ml

Niezawodny przepis na ogórki z musztardą

Na początku ogórki starannie oczyszczamy i wstawiamy do zimnej wody. W trakcie namaczania przygotujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę. Gdy już zawrze, wzbogacamy ją o ocet. Wyłączamy grzanie i dodajemy sól oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników.

Zalewę odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy je pionowo w wyparzonych słoikach. Dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę.

Do letniej zalewy dodajemy musztardę. Składniki starannie mieszamy i przelewamy do słoików. Zalewa powinna w pełni przykryć ogórki. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne ogórki małosolne.

Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie

Canva / Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram