Smakosze.pl
Ogórki w musztardowej zalewie

Canva / CentralITAlliance

Przepis na ogórki w musztardzie

18 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.

Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Musztardowa zalewa sprawi, że ogórki będą jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że ogórki zajmują szczególne miejsce pośród polskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po różnej maści specjały na bazie tych warzyw. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ogórki od siostry Anastazji.

Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki z musztardowej zalewie. Dzięki niej warzywa zyskają delikatnej pikanterii. Słoiki szybko zostaną opróżnione przez najbliższych. Jakich składników potrzebujemy?

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • 110 liści laurowych

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 5 g ziaren gorczycy

  • 1 l wody

  • 250 ml octu spirytusowego 10%

  • 10 g soli

  • 330 g cukru

  • 75 g musztardy

  • 6 słoików 500 ml

Przesolona zupa przestanie być problemem

Jak uratować przesoloną zupę?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ogórki z musztardą

Na początku ogórki starannie oczyszczamy i wstawiamy do zimnej wody. W trakcie namaczania przygotujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę. Gdy już zawrze, wzbogacamy ją o ocet. Wyłączamy grzanie i dodajemy sól oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników.

Zalewę odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy je pionowo w wyparzonych słoikach. Dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę.

Do letniej zalewy dodajemy musztardę. Składniki starannie mieszamy i przelewamy do słoików. Zalewa powinna w pełni przykryć ogórki. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne ogórki małosolne.

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Canva / Jiri Hera

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >