Przepis na sernik z rosą. Sekret tkwi w 1 detalu. Nie ma szans, że się nie uda
Szukasz pomysłu na lekkie i niecodzienne ciasto do kawy w weekend? A może chcesz zaskoczyć gości podczas spotkania w większym gronie? Upiecz bajeczny sernik z rosą. Kruche ciasto, puszysta masa serowa i pianka bezowa, na której po upieczeniu pojawiają się kropelki rosy, wygląda zjawiskowo.
Sernik z rosą jest prostym ciastem, które wygląda ślicznie, a smakuje tak, że cała blacha zwykle znika w ciągu jednego dnia. Słodki podpiek połączony z lekką jak chmurka masą serową i bezą daje niesamowity efekt. Rosa na cieście pojawi się sama, wystarczy zastosować jeden trik.
Sekret idealnego sernika z rosą tkwi w jednym detalu- bezę zacznijmy przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej. Gdy już pianka bezowa będzie sztywna i lśniąca, przełóżmy ją na ciasto i pieczmy 15 minut.
Po upieczeniu sernika z rosą musimy go od razu wyjąć z piekarnika, inaczej rosa nie pojawi się na cieście. Masa serowa nie opadnie, a pianka nie popęka. Po około 30 minutach na serniku zaczną pojawiać się kropelki rosy, po godzinie całe ciasto będzie już wyglądać przepięknie.
Przepis na sernik z rosą
Składniki na kruchy spód (blacha o wymiarach 24x40 cm):
szklanka mąki pszennej
3/4 kostki masła
jajko + żółtko
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
Składniki na bezę:
6 białek
szczypta soli
szklanka cukru
Jak zrobić sernik z rosą?
Zrób kruchy spód: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, następnie dodaj zimne masło, cukier, jajko, żółtko i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 10 minut, odstaw. Przygotuj masę serową: zmiel twaróg w maszynce. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj ser.
Budynie rozpuść w mleku i stopniowo dolewaj do pozostałych składników, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość rzadka, przełóż ją na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 150 stopni C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta, zacznij przygotowywać piankę bezową: białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj do uzyskania błyszczącej piany.
Pianę wyłóż na upieczoną masę serową i piecz 15 minut w 150 stopniach C, od razu po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Po około godzinie na serniku pojawi się rosa, smacznego.
Jeśli masz ochotę na równie pyszną niespodziankę dla najbliższych, przygotuj również truskawkowy sernik na zimo. Jest lekki i puszysty jak chmurka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci
Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad
Źródło: kwestiasmaku.com