Smakosze.pl
Przepis na sernik z rosą. Sekret tkwi w 1 detalu. Nie ma szans, że się nie uda

canva/PingPongCat

Przepis na sernik z rosą. Sekret tkwi w 1 detalu. Nie ma szans, że się nie uda

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na lekkie i niecodzienne ciasto do kawy w weekend? A może chcesz zaskoczyć gości podczas spotkania w większym gronie? Upiecz bajeczny sernik z rosą. Kruche ciasto, puszysta masa serowa i pianka bezowa, na której po upieczeniu pojawiają się kropelki rosy, wygląda zjawiskowo.

Sernik z rosą jest prostym ciastem, które wygląda ślicznie, a smakuje tak, że cała blacha zwykle znika w ciągu jednego dnia. Słodki podpiek połączony z lekką jak chmurka masą serową i bezą daje niesamowity efekt. Rosa na cieście pojawi się sama, wystarczy zastosować jeden trik.

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

CZYTAJ DALEJ

Sekret idealnego sernika z rosą tkwi w jednym detalu- bezę zacznijmy przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej. Gdy już pianka bezowa będzie sztywna i lśniąca, przełóżmy ją na ciasto i pieczmy 15 minut.

Po upieczeniu sernika z rosą musimy go od razu wyjąć z piekarnika, inaczej rosa nie pojawi się na cieście. Masa serowa nie opadnie, a pianka nie popęka. Po około 30 minutach na serniku zaczną pojawiać się kropelki rosy, po godzinie całe ciasto będzie już wyglądać przepięknie.

Przepis na sernik z rosą

Składniki na kruchy spód (blacha o wymiarach 24x40 cm):

  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 kostki masła

  • jajko + żółtko

  • pół szklanki cukru pudru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu

  • szklanka cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 4 jajka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 2 szklanki mleka

  • pół szklanki oleju

Składniki na bezę:

  • 6 białek

  • szczypta soli

  • szklanka cukru

Jak zrobić sernik z rosą?

Zrób kruchy spód: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, następnie dodaj zimne masło, cukier, jajko, żółtko i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.

Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 10 minut, odstaw. Przygotuj masę serową: zmiel twaróg w maszynce. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj ser.

Budynie rozpuść w mleku i stopniowo dolewaj do pozostałych składników, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość rzadka, przełóż ją na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 150 stopni C.

Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta, zacznij przygotowywać piankę bezową: białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj do uzyskania błyszczącej piany.

Pianę wyłóż na upieczoną masę serową i piecz 15 minut w 150 stopniach C, od razu po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Po około godzinie na serniku pojawi się rosa, smacznego.

Jeśli masz ochotę na równie pyszną niespodziankę dla najbliższych, przygotuj również truskawkowy sernik na zimo. Jest lekki i puszysty jak chmurka.

Sernik z rosą

canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >