Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na słynne proziaki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.09.2021 02:00

Przepis na słynne proziaki

proziaki
canva/PingPongCat

Proziaki to placki zwane też chlebkami, które pochodzą z Podkarpacia. Swą nazwę zawdzięczają prozie, czyli sodzie oczyszczonej powodującej ich rośnięcie. Poznaj przepis na słynne proziaki i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę.

Proziaki robi się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, maślanki, zsiadłego mleka lub śmietany. Dodaje się też do nich sodę oczyszczoną, trochę soli i ewentualnie cukru. Z ciasta formuje się placuszki, które piecze się na blasze lub praży na patelni.

Można je serwować na słodko i wytrawnie. Tradycyjnie proziaki podawano z masłem, marmoladą lub białym serem. Najlepiej popić je mlekiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na słynne proziaki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka

  • 1 jajko

Przygotowanie proziaków

Do miski wsyp mąkę, dodaj trochę soli (jeżeli chcesz zrobić wytrawne proziaki, dodaj jej ok. pół łyżeczki) i cukru, a także sodę oczyszczoną, maślankę i jajko.

Składniki wymieszaj łyżką, a potem zagnieć z nich jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj z niego krążki. Ułóż je na stolnicy, przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut.

Rozgrzej patelnię z grubym, nieprzywieralnym dnem. Kładź na niej proziaki i praż je po ok. 5 minut z każdej strony uważając, by się nie przypaliły.

proziaki
proziaki

Źródło zdjęcia: canva/Alexander62

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram