Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Strzelczyka na makaron z twarogiem i boczkiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.01.2022 01:00

Przepis Strzelczyka na makaron z twarogiem i boczkiem

Tomasz Strzelczyk i jego makaron z twarogiem i boczkiem
Kadry z filmiku na kanale Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha/YouTube

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i tani obiad, właśnie go znaleźliście. Przedstawiamy przepis Strzelczyka na specjał polskiej kuchni sprzed lat. Jest to makaron z twarogiem i boczkiem. Prosty w przygotowaniu, a doskonale sycący i bardzo aromatyczny.

Dobry obiad powinien być smaczny i pożywny. Miło też, gdy można go zrobić w pół godziny, nie wydając zbyt dużo na składniki. Takie danie zawsze znajdzie chętnych do przygotowania i do zjedzenia. A makron po polsku, czyli z twarogiem i boczkiem z pewnością należy do takich potraw.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tej potrawy pochodzące z kanału Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube. Prawda, że od razu chce się to danie zjeść?

Przepis Strzelczyka na specjał sprzed lat. Makaron z twarogiem i boczkiem

Składniki:

  • ok. 40 dag surowego boczku

  • ok. 15 dag wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 40 dag grubszego makaronu

  • 15 dag twarogu

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Przygotowanie makaronu z twarogiem i boczkiem

Boczek surowy opłucz, osusz, usuń skórę, pokrój w sporą kostkę. Boczek wędzony również pozbaw skóry i pokrój go w kostkę.

Patelnię rozgrzej, wsyp na nią boczek, smaż go na średnim ogniu, aż ładnie się zrumieni. Co jakiś czas zamieszaj.

Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę, dodaj do boczku. Przesmaż, mieszając. Całość oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem i smaż na niedużym ogniu, aż boczek surowy będzie miękki.

Makaron wsyp na osolony wrzątek, ugotuj go na półmiękko. Odcedź. Dodaj go do boczku z cebulą i całość razem podgrzej, co jakiś czas zamieszaj.

Pod koniec smażenia, dodaj do potrawy połowę pokruszonego twarogu. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj.

Danie rozłóż na talerze, posyp je pozostałym, pokruszonym twarogiem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli szukasz innych receptur na dania z PRL-u, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis Strzelczyka na bryzol, a także recepturę na kotlety z mortadeli.

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/zmurciuk_k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram