Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę
Cukinia już wkrótce nie będzie tak łatwo dostępna, dlatego warto przygotować zapasy na zimę. W tym celu świetnie sprawdzi się zamarynowanie jej w zalewie musztardowej. Tak zakonserwowana świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki czy do sałatek.
Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które można ugotować i podać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych jest robienie z niej przetworów na zimę, z których będzie można korzystać poza sezonem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nasza wersja zawiera w zalewie musztardę i cukier, dlatego pikantność sosu nie jest tak silna - słodycz łagodzi bowiem ostrość. Wraz z octem tworzą przepyszną mieszankę, której ciężko się oprzeć.
Przepis na cukinię w zalewie musztardowej
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
ok. 2 kg cukinii
1,5 litra wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy
liście laurowe, ziele angielskie, koper
Obierz cukinię i pokrój ją w słupki. Warto usunąć z niej pestki, co pozwoli uzyskać bardziej chrupiący efekt. Ułóż słupki pionowo w czystych i wyparzonych słoikach.
Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Po rozpuszczeniu przypraw dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Do słoików wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i koper, zalej zalewą i zakręć.
Pasteryzuj zakręcone słoiki przez 3 minuty od momentu zagotowania wody. Następnie odstaw je do ciemnego i chłodnego miejsca, jak spiżarnia czy piwnica. Po około tygodniu są gotowe do jedzenia.
Źródło: Yana Tatevosian, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com