Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę
Adam Moskal
Adam Moskal 09.08.2021 02:00

Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę

Cukinia w słoikach
canva.com/Yana Tatevosian, Getty Images

Cukinia już wkrótce nie będzie tak łatwo dostępna, dlatego warto przygotować zapasy na zimę. W tym celu świetnie sprawdzi się zamarynowanie jej w zalewie musztardowej. Tak zakonserwowana świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki czy do sałatek.

Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które można ugotować i podać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych jest robienie z niej przetworów na zimę, z których będzie można korzystać poza sezonem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nasza wersja zawiera w zalewie musztardę i cukier, dlatego pikantność sosu nie jest tak silna - słodycz łagodzi bowiem ostrość. Wraz z octem tworzą przepyszną mieszankę, której ciężko się oprzeć.

Przepis na cukinię w zalewie musztardowej

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • ok. 2 kg cukinii

  • 1,5 litra wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki soli

  • 5 łyżek musztardy

  • liście laurowe, ziele angielskie, koper

Obierz cukinię i pokrój ją w słupki. Warto usunąć z niej pestki, co pozwoli uzyskać bardziej chrupiący efekt. Ułóż słupki pionowo w czystych i wyparzonych słoikach.

Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Po rozpuszczeniu przypraw dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Do słoików wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i koper, zalej zalewą i zakręć.

Pasteryzuj zakręcone słoiki przez 3 minuty od momentu zagotowania wody. Następnie odstaw je do ciemnego i chłodnego miejsca, jak spiżarnia czy piwnica. Po około tygodniu są gotowe do jedzenia.

Cukinia
undefined

Źródło: Yana Tatevosian, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram