Smakosze.pl
Cukinia w słoikach

canva.com/Yana Tatevosian, Getty Images

Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cukinia już wkrótce nie będzie tak łatwo dostępna, dlatego warto przygotować zapasy na zimę. W tym celu świetnie sprawdzi się zamarynowanie jej w zalewie musztardowej. Tak zakonserwowana świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki czy do sałatek.

Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które można ugotować i podać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych jest robienie z niej przetworów na zimę, z których będzie można korzystać poza sezonem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nasza wersja zawiera w zalewie musztardę i cukier, dlatego pikantność sosu nie jest tak silna - słodycz łagodzi bowiem ostrość. Wraz z octem tworzą przepyszną mieszankę, której ciężko się oprzeć.

Przepis na cukinię w zalewie musztardowej

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • ok. 2 kg cukinii

  • 1,5 litra wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki soli

  • 5 łyżek musztardy

  • liście laurowe, ziele angielskie, koper

Obierz cukinię i pokrój ją w słupki. Warto usunąć z niej pestki, co pozwoli uzyskać bardziej chrupiący efekt. Ułóż słupki pionowo w czystych i wyparzonych słoikach.

Kotlet schabowy

Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują

CZYTAJ DALEJ

Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Po rozpuszczeniu przypraw dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Do słoików wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i koper, zalej zalewą i zakręć.

Pasteryzuj zakręcone słoiki przez 3 minuty od momentu zagotowania wody. Następnie odstaw je do ciemnego i chłodnego miejsca, jak spiżarnia czy piwnica. Po około tygodniu są gotowe do jedzenia.

Cukinia

Źródło: Yana Tatevosian, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >