Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne gruszki w syropie do mięs i serów

Przepyszne gruszki w syropie do mięs i serów

Gruszki w słoiku
canva/Olga Kriger

Gruszki smakują doskonale zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych. Warto sięgnąć po te pysznie soczyste owoce i przygotować z nich przetwory, które zachwycą waszych gości.

Zdradzaliśmy wam niedawno pomysł na pyszne ciasto z gruszką. Podpowiadaliśmy też, że dodatek tego owocu podkręci smak wątróbki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pyszny dodatek do mięs i serów — gruszki słodko-kwaśne.

Przepis na smaczne gruszki w syropie

Składniki:

  • 10 kg twardych gruszek

  • 1,5 kg cukru

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na cztery lub więcej części, zależnie od ich rozmiaru. Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, a następnie dodajemy i cukier. Zagotowujemy i mieszamy.

Do zagotowanej mikstury wkładamy kawałki gruszek i gotujemy je przez 5 do 10 minut. Wyjmujemy je, gdy będą jeszcze średnio twarde i przekładamy do wyparzonych słoików. Najlepiej kontrolować proces gotowania, sprawdzając ich miękkość przy pomocy widelca.

Wbijając go, powinniśmy czuć lekki opór, ale też powinien trochę „wejść" w owoc. Gruszki zalewamy płynem, w którym się gotowały. Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy nasze przetwory. O tym, jak to zrobić, pisaliśmy już wcześniej w tym artykule. Owoce serwujemy z mięsami lub serami pleśniowymi. Smacznego.

Gruszki zamknięte w słoikach
Gruszki zamknięte w słoikach

Źródło zdjęcia: canva/ballycroy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram