Przepyszne gruszki w syropie do mięs i serów
Gruszki smakują doskonale zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych. Warto sięgnąć po te pysznie soczyste owoce i przygotować z nich przetwory, które zachwycą waszych gości.
Zdradzaliśmy wam niedawno pomysł na pyszne ciasto z gruszką. Podpowiadaliśmy też, że dodatek tego owocu podkręci smak wątróbki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pyszny dodatek do mięs i serów — gruszki słodko-kwaśne.
Przepis na smaczne gruszki w syropie
Składniki:
10 kg twardych gruszek
1,5 kg cukru
3 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na cztery lub więcej części, zależnie od ich rozmiaru. Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, a następnie dodajemy i cukier. Zagotowujemy i mieszamy.
Do zagotowanej mikstury wkładamy kawałki gruszek i gotujemy je przez 5 do 10 minut. Wyjmujemy je, gdy będą jeszcze średnio twarde i przekładamy do wyparzonych słoików. Najlepiej kontrolować proces gotowania, sprawdzając ich miękkość przy pomocy widelca.
Wbijając go, powinniśmy czuć lekki opór, ale też powinien trochę „wejść" w owoc. Gruszki zalewamy płynem, w którym się gotowały. Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy nasze przetwory. O tym, jak to zrobić, pisaliśmy już wcześniej w tym artykule. Owoce serwujemy z mięsami lub serami pleśniowymi. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ballycroy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Galaretka z mięsa po rosole Źródło: kuchniapokolen