Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z cukinii - lekki dodatek do każdego obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.02.2022 01:00

Puree z cukinii - lekki dodatek do każdego obiadu

Puree z cukinii
canva/JuliaMikhaylova

Puree z cukinii jest zdrowym i aromatycznym dodatkiem do obiadów. Przygotujesz je w prosty sposób, również jako samodzielne, lekkie i pyszne danie. Poznaj przepis na puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek.

Cukinia jest warzywem, które dostaniemy w sklepach przez cały rok. Cukinia jest bardzo zdrowa- zawiera żelazo, magnez, potas, a także beta- karoten i wiele witamin, w tym C, K i B. Warzywo ma w kuchni uniwersalne zastosowanie, z cukinii ugotujesz wyśmienitą zupę krem, dodasz ją do leczo, zrobisz sos do makaronu.

Puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek jest bardzo aromatycznym dodatkiem do dań obiadowych. Puree pasuje zarówno do drobiu, jak i mięsa czerwonego, ryb i dan warzywnych. Puree jest również świetną, samodzielną przekąską, jest pożywna, zdrowa i lekka, idealna na lunch lub kolację.

Jeśli masz ochotę na pyszny, mięsny obiad z puree z cukinii- tu poznasz przepis na policzki wołowe, podane na puree będą wyglądać jak z najlepszej restauracji.

Przepis na puree z cukinii

Składniki:

  • większa cukinia

  • 2 ziemniaki

  • ząbek czosnku

  • mniejsza łyżka natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Jak zrobić puree z cukinii?

Warzywa pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj cukinię i ziemniaki, smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.

Cukinia na desce

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Gdy warzywa puszczą sok, wlej odrobinę zimnej wody i gotuj pod przykryciem do miękkości. Do warzyw dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość zblenduj na gęsty krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Smacznego.