Puszyste placuszki bananowe. Pomysł na proste i pyszne śniadanie
Masz dwa banany? Przygotuj z nich puszyste placuszki bananowe. Ten pomysł na proste i pyszne śniadanie zachwyci małych i dużych, bo placuszki są naprawdę wyjątkowe. By jednak udały się, jak należy, pamiętaj o tym, że banany powinny być dobrze dojrzałe. Wtedy bez problemu je rozgnieciesz i dodadzą ciastu przyjemnej słodkości.
Placuszki bananowe to prosty sposób na urozmaicenie codziennych śniadań. Są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Banany dostarczają bowiem owocowego cukru, a także witamin i soli mineralnych. Zrobisz je szybko, użyj tylko dobrze dojrzałych bananów, które mają wyraźny smak i aromat i są odpowiednio miękkie.
Przepis na placuszki bananowe
Składniki:
2 dobrze dojrzałe banany
2 jajka
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie placuszków bananowych
Banany obierz ze skórki, umieść w miseczce, rozgnieć na papkę przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Do drugiej miseczki wybij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Dodaj do niej rozgniecione banany, krótko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje bananowego ciasta. Smaż placuszki, aż będą z obu stron rumiane.
Placuszki zdejmij z patelni, oprósz je cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz go wymieszać ze szczyptą mielonego cynamonu.
Wskazówka:
W przepisie możesz zwiększyć ilość dodanej mąki nawet do jednej szklanki. Dolej wtedy tyle mleka, by powstało gęste, ale jeszcze płynne ciasto. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki jogurtowe z truskawkami, a także na placki z serka wiejskiego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł
Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa
Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów
Źródło: poprostupycha, filmik na kanale SmakowiteDania na YouTube