Puszyste racuchy zrobisz nawet bez drożdży. Koniecznie pamiętaj o 1 zasadzie
Puszyste racuchy bez drożdży są proste w przygotowaniu. Jeden szczegół sprawi, że zawsze wyjdą. Dodając do masy odciśnięte z soku jabłko, możemy być pewni, że masa będzie miała właściwą konsystencję, a placuszki nie rozpadną się podczas smażenia. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Puszyste racuchy bez drożdży zachwycą smakiem i konsystencją, jeśli nie zapomnimy o usunięciu nadmiaru płynu ze świeżego jabłka. Aromatyczny smakołyk warto podać z zachowanym sokiem — wtedy nic się nie zmarnuje. Spróbujecie?
Przepis na puszyste racuchy bez drożdży
Składniki:
1 większe jabłko
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie puszystych racuchów bez drożdży:
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do powstałej masy naprzemiennie dodajemy przesianą przez sito mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Jabłko myjemy, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Uzyskana masę odciskamy z soku i dodajemy do miski z ciastem. Łączymy składniki, a następnie całość doprawiamy cynamonem, jeśli go używamy.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki wykładamy przygotowane ciasto na puszyste racuchy bez drożdży i formujemy z niego niezbyt duże owalne placuszki. Smażymy je na niezbyt dużym ogniu z obu stron.
Gdy będą rumiane, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Puszyste racuchy można przygotować również z sezonowymi dodatkami. Na naszej stronie znajdziecie niezawodne receptury na wersję ze słodkimi truskawkami, a także nieco mniej typową odsłonę z rabarbarem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: przyslijprzepis