Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty i soczysty omlet z szynką i szczypiorem. Przepis na dobry początek dnia

Puszysty i soczysty omlet z szynką i szczypiorem. Przepis na dobry początek dnia

Puszysty omlet z szynką i szczypiorkiem
canva/PeteerS

Omlet jest jednym ze śniadaniowych klasyków. Przygotowanie tej potrawy jest banalne — wystarczy roztrzepać jaja, połączyć je z dodatkami i usmażyć. Tym razem proponujemy, by wzbogacić przysmak o szynkę i szczypiorek. Będzie pysznie.

Sycące śniadanie w postaci omletu z szynką zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Przyrządza się je szybko, a dodatki można dowolnie modyfikować, za każdym razem uzyskując nieco inne danie. Zaproponujcie bliskim puszystą i przyjemną w smaku wersję z szynką i szczypiorkiem, a z pewnością poproszą o taki posiłek jeszcze nie raz.

Przepis na smaczny omlet z szynką i szczypiorkiem

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jaj

  • 2 plasterki drobiowej szynki

  • 1 mniejsza cebula

  • pół pęczka szczypiorku

  • 2 płaskie łyżki masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić pyszny omlet z szynką i szczypiorkiem? Sycące śniadanie powstanie w kilka chwil

Przygotowanie posiłku zaczynamy od pokrojenia szynki w drobną kostkę i starannego posiekania cebuli oraz szczypiorku. Na patelni topimy masło, po czym zrumieniamy na nim szynkę.

Jaja wbijamy do miski, doprawiamy je solą i pieprzem. Roztrzepujemy je solidnie przy pomocy trzepaczki, by uzyskać dobrze napowietrzoną masę. Dodajemy szczypiorek wraz z cebulą, a także przestudzoną szynkę z patelni.

Mieszamy i wylewamy całość na jeszcze ciepłą patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu, co chwilę poruszając patelnią i przesuwając omlet tak, by nieścięte jajo przemieszczało się do środka. Gdy spód dania się zrumieni, podajemy. Doskonale smakuje ze świeżymi pomidorami i bagietką czosnkową.

Wskazówka:

Zamiast szynki możecie użyć dowolnego produktu wegańskiego. Danie nadal będzie sycące, a korzyści z redukcji produktów odzwierzęcych niebagatelne. Polecamy smażenie na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek — to znacznie zdrowsze niż masło tłuszcze, bogate w kwasy omega.

Po inne pomysły na smaczne śniadanie zajrzyjcie na naszą stronę. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na nocną owsiankę — rano wystarczy ją tylko ogrzać. Być może też spodoba wam się przepis na tosty francuskie bez smażenia.

Omlet z szynka i szczypiorkiem spodoba się najbardziej wybrednym
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: