Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2022 22:45

Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem

Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.

Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.

Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu.

Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.

Omlet z karmelizowaną gruszką i korzennymi przyprawami. Jesienne śniadanie w kilka minut

Składniki:

  • 2 jajka

  • łyżka cukru waniliowego

  • 2- 3 łyżki mąki pszennej

  • 2- 3 łyżki mleka

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta mielonego kardamonu

  • szczypta cynamonu

  • szczypta mielonego imbiru

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:

  • gruszka

  • łyżeczka brązowego cukru

  • pół łyżeczki cukru waniliowego

  • cynamon mielony

  • masło klarowane do smażenia

Puszysty omlet krok po kroku. Nie ma lepszego śniadania na chłody

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru, mleko i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu do ścięcia. Przygotuj karmelizowaną gruszkę: gruszkę obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Gruszkę podsmaż na maśle, gdy zacznie robić się miękka, wsyp cukier brązowy i waniliowy, oprósz delikatnie cynamonem i smaż, aż nadmiar płynu odparuje, a cukier dobrze się skrystalizuje. Omlet wyłóż na talerz, na połowie wyłóż karmelizowaną gruszkę i przykryj, smacznego.

Z gruszki, kakao i orzechów upieczesz szybkie ciasto czekoladowe, które posmakuje każdemu. Masz ochotę na wytrawny obiad z gruszką? Przygotuj tartę z gruszkami i gorgonzolą.

Karmelizowana gruszka
canva/Jarvna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: