Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.
Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.
Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu.
Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.
Omlet z karmelizowaną gruszką i korzennymi przyprawami. Jesienne śniadanie w kilka minut
Składniki:
2 jajka
łyżka cukru waniliowego
2- 3 łyżki mąki pszennej
2- 3 łyżki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta mielonego kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
gruszka
łyżeczka brązowego cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
cynamon mielony
masło klarowane do smażenia
Puszysty omlet krok po kroku. Nie ma lepszego śniadania na chłody
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru, mleko i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu do ścięcia. Przygotuj karmelizowaną gruszkę: gruszkę obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Gruszkę podsmaż na maśle, gdy zacznie robić się miękka, wsyp cukier brązowy i waniliowy, oprósz delikatnie cynamonem i smaż, aż nadmiar płynu odparuje, a cukier dobrze się skrystalizuje. Omlet wyłóż na talerz, na połowie wyłóż karmelizowaną gruszkę i przykryj, smacznego.
Z gruszki, kakao i orzechów upieczesz szybkie ciasto czekoladowe, które posmakuje każdemu. Masz ochotę na wytrawny obiad z gruszką? Przygotuj tartę z gruszkami i gorgonzolą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama