Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 18:22

Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne

racuchy
Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.

Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?

Przepis na delikatne racuchy na jogurcie

Składnik:

  • 2,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 duże jajka

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki drobnego cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej do smażenia

Smażenie puszystych racuchów krok po kroku

Jogurt na racuchy wlej do dużej miski. Dodaj jajko i rozetrzyj składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu, aż ciasto na racuchy będzie miało jednolitą konsystencje.

Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj kolejno porcje ciasta na racuchy. Każdy placuszek smaż z obu stron na rumiany kolor. Staraj się, aby racuchy były porównywalnej wielkości.

Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj posypane cukrem pudrem. Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale można je z powodzeniem serwować również na zimno. Kolejnym prostym deserem wartym polecenia, jest budyń ryżowy. Minimum składników, maksimum smaku znajdziesz w tym przepisie.

Canva / DONOT6
Canva / DONOT6

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: