Smakosze.pl
racuchy

Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.

Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne racuchy na jogurcie

Składnik:

  • 2,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 duże jajka

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki drobnego cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej do smażenia

Smażenie puszystych racuchów krok po kroku

Jogurt na racuchy wlej do dużej miski. Dodaj jajko i rozetrzyj składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu, aż ciasto na racuchy będzie miało jednolitą konsystencje.

Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj kolejno porcje ciasta na racuchy. Każdy placuszek smaż z obu stron na rumiany kolor. Staraj się, aby racuchy były porównywalnej wielkości.

Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj posypane cukrem pudrem. Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale można je z powodzeniem serwować również na zimno. Kolejnym prostym deserem wartym polecenia, jest budyń ryżowy. Minimum składników, maksimum smaku znajdziesz w tym przepisie.

Canva / DONOT6

Canva / DONOT6

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >