Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne
Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.
Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?
Przepis na delikatne racuchy na jogurcie
Składnik:
2,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 duże jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
olej do smażenia
Smażenie puszystych racuchów krok po kroku
Jogurt na racuchy wlej do dużej miski. Dodaj jajko i rozetrzyj składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu, aż ciasto na racuchy będzie miało jednolitą konsystencje.
Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj kolejno porcje ciasta na racuchy. Każdy placuszek smaż z obu stron na rumiany kolor. Staraj się, aby racuchy były porównywalnej wielkości.
Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj posypane cukrem pudrem. Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale można je z powodzeniem serwować również na zimno. Kolejnym prostym deserem wartym polecenia, jest budyń ryżowy. Minimum składników, maksimum smaku znajdziesz w tym przepisie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich
Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości