Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta
Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta.
Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?
Przepis na doskonałe śledzie po szwedzku
Składniki:
1 kg śledzi ala matias
3 średnie czerwone cebule
2 większe marchewki
200 ml wody
200 g cukru
6 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
Jak zrobić pyszne śledzie po szwedzku?
Rybę wyjmujemy z solanki i moczymy w zimnej wodzie. Dokładną instrukcję zdradzamy w tym artykule. Odsolone śledzie osączamy i kroimy na kawałki. Cebulę oraz marchew obieramy. Warzywa kroimy w plasterki i przenosimy do większego rondla. Dodajemy przyprawy w kawałku, ocet oraz cukier. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Gdy marynata ostygnie, łączymy ją ze śledziami i przenosimy do słoików. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Śledzie po szwedzku można przechowywać nawet do 4 tygodni po przyrządzeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rybne rarytasy. Wypróbujcie znakomitą sałatkę ze śledziem i burakiem. Być może też spodoba wam się pyszna odsłona tej ryby w marynacie z dodatkiem curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Źródło: obżarciuch