Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

Śledzie po szwedzku - prosty przepis
canva/Natalikaevsti

Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta.

Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?

Przepis na doskonałe śledzie po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg śledzi ala matias

  • 3 średnie czerwone cebule

  • 2 większe marchewki

  • 200 ml wody

  • 200 g cukru

  • 6 liści laurowych

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

Jak zrobić pyszne śledzie po szwedzku?

Rybę wyjmujemy z solanki i moczymy w zimnej wodzie. Dokładną instrukcję zdradzamy w tym artykule. Odsolone śledzie osączamy i kroimy na kawałki. Cebulę oraz marchew obieramy. Warzywa kroimy w plasterki i przenosimy do większego rondla. Dodajemy przyprawy w kawałku, ocet oraz cukier. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Gdy marynata ostygnie, łączymy ją ze śledziami i przenosimy do słoików. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Śledzie po szwedzku można przechowywać nawet do 4 tygodni po przyrządzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rybne rarytasy. Wypróbujcie znakomitą sałatkę ze śledziem i burakiem. Być może też spodoba wam się pyszna odsłona tej ryby w marynacie z dodatkiem curry.

Śledzie po szwedzku są znakomite
canva/schmetfad

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obżarciuch

Tagi: Ryba Przepis Ocet