Rozgrzewający i błyskawiczny kapuśniak z dodatkiem kiełbasy
Kapuśniak to rozgrzewająca, sycąca zupa, doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zwykle wymaga dłuższego gotowania, ale my zdradzimy wam przepis na jego błyskawiczną wersję. I koniecznie dodajcie do kapuśniaku podsmażoną kiełbasę, bez niej zupa nie będzie tak smaczna.
Rozgrzewający kapuśniak to zupa, która tak naprawdę może zastąpić cały obiad. Jest pożywna, bo zawiera nie tylko warzywa, ale też mięso. Najlepsze jest wędzone, np. żeberko. My jednak przygotowując błyskawiczną wersję kapuśniaku postawiliśmy na wędzony boczek i kiełbasę. Dodają zupie nieco kalorii i mnóstwo smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rozgrzewający i błyskawiczny kapuśniak z dodatkiem kiełbasy
Składniki:
2 kostki rosołowe
po 3-4 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 listki laurowe
3-4 ziemniaki
marchewka
pół małej, białej kapusty
2 łyżki oleju lub masła
cebula
15 dag cienkiej kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
majeranek
mielony kminek
słodka mielona papryka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj ok. 2 l wody, rozpuść w niej kostki rosołowe. Dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w talarki. Kapustę oczyść, dość grubo poszatkuj. Warzywa wrzuć do gotującego się wywaru.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp posiekaną cebulę, boczek i kiełbasę, lekko je zrumień, dodaj do zupy. Gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.
Na pozostałym oleju przesmaż mąkę, rozprowadź ją ok. 150 ml gorącego wywaru. Dodaj do zupy razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Dodaj łyżeczkę majeranku, dużą szczyptę kminku i papryki oraz sól i pieprz do smaku. Zupę gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z chlebem. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy