Smakosze.pl
kapuśniak

canva

Rozgrzewający i błyskawiczny kapuśniak z dodatkiem kiełbasy

2 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kapuśniak to rozgrzewająca, sycąca zupa, doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zwykle wymaga dłuższego gotowania, ale my zdradzimy wam przepis na jego błyskawiczną wersję. I koniecznie dodajcie do kapuśniaku podsmażoną kiełbasę, bez niej zupa nie będzie tak smaczna.

Rozgrzewający kapuśniak to zupa, która tak naprawdę może zastąpić cały obiad. Jest pożywna, bo zawiera nie tylko warzywa, ale też mięso. Najlepsze jest wędzone, np. żeberko. My jednak przygotowując błyskawiczną wersję kapuśniaku postawiliśmy na wędzony boczek i kiełbasę. Dodają zupie nieco kalorii i mnóstwo smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rozgrzewający i błyskawiczny kapuśniak z dodatkiem kiełbasy

Składniki:

  • 2 kostki rosołowe

  • po 3-4 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziemniaki

  • marchewka

  • pół małej, białej kapusty

  • 2 łyżki oleju lub masła

  • cebula

  • 15 dag cienkiej kiełbasy

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 łyżka mąki

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • mielony kminek

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

465305018 455b3c108e o

Prosty przepis na blok czekoladowy bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj ok. 2 l wody, rozpuść w niej kostki rosołowe. Dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w talarki. Kapustę oczyść, dość grubo poszatkuj. Warzywa wrzuć do gotującego się wywaru.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp posiekaną cebulę, boczek i kiełbasę, lekko je zrumień, dodaj do zupy. Gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.

Na pozostałym oleju przesmaż mąkę, rozprowadź ją ok. 150 ml gorącego wywaru. Dodaj do zupy razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Dodaj łyżeczkę majeranku, dużą szczyptę kminku i papryki oraz sól i pieprz do smaku. Zupę gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z chlebem. Smacznego!

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

filet z kurczaka z patelni

Przepisy

Soczysty filet z kurczaka z patelni. Błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa z kalafiora nigdy nie była tak smaczna. Sekretem są pieczone warzywa i aromatyczne kurki

Czytaj więcej >

Przepisy

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik

Czytaj więcej >

Przepisy

Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne

Czytaj więcej >