Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rydze z patelni zachwycają prostotą i smakiem. Majka Jeżowska jest ich wielką fanką

Rydze z patelni zachwycają prostotą i smakiem. Majka Jeżowska jest ich wielką fanką

Rydze z patelni zachwycają prostotą i smakiem
canva/Lesya2016; TRICOLORS/East News

Rydze z patelni skuszą niejednego smakosza. Najlepsze wychodzą, gdy przyrządzi się je najprościej — z solą i odrobiną pieprzu. Taką wersję podaje Majka Jeżowska, która podzieliła się relacją z ich przygotowania na swoim Instagramie. Koniecznie spróbujcie — smakują nieziemsko.

Rydze z patelni są jednym z tych przysmaków, które uwielbiają wytrawni grzybiarze. Podsmażone na maśle skarby lasu wystarczy tylko oprószyć odrobiną soli i pieprzu, by wydobyć ich smak. Jesienią nie można przepuścić okazji na ich przyrządzenie.

Przepis na znakomite rydze z patelni

Składniki:

  • 200 g rydzów

  • 1,5 łyżki masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić rydze z patelni? Majka Jeżowska zdradziła swój przepis

Zaczynamy od oczyszczenia grzybów przy pomocy szczoteczki i wilgotnej szmatki. Jeśli to możliwe, nie myjmy rydzów. Odcinamy nóżki, pozostawiając kawałek o długości około 3 mm. Duże okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby 4-5 minut. Na koniec posypujemy je solą oraz pieprzem. Rydze z patelni najlepiej smakują ze świeżym chlebem z chrupiącą skórką.

Wskazówka: jeżeli chcecie, by wasze rydze z patelni były bardziej wyraziste, przed wrzuceniem ich na patelnie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe danie posypcie posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z grzybów. Polecamy prosty patent na grzybowe risotto. Być może też skusi was sprawdzona receptura na sos kurkowy. Świetnie smakuje w towarzystwie klusek śląskich.

Rydze z patelni są pyszne
canva/katrinshine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt