Smakosze.pl

canva/Africa images

Ścieram na tarce i dorzucam do buraczków. Ta sałatka na zimę znika jako pierwsza

17 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka z buraków na zimę może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy, że dodacie do niej jedno warzywo. Teraz jest naprawdę tanie, a wspaniale podkreśli smak słodkiej bulwy. Koniecznie zróbcie większy zapas.
 

Prosta sałatka z buraków z dodatkiem cukinii

Buraki na zimę można przygotować na kilka sposobów. Moja rodzina bardzo lubi połączenie z cukinią. Podkreślone jeszcze świeżą cebulką warzywa z zalewy są po prostu znakomite. Wykonanie jest tak proste, że trzeba spróbować.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 kg cukinii
  • 750 g cebuli
  • 280 ml octu spirytusowego 10%
  • 330 g cukru
  • 375 ml oleju rzepakowego
  • sól

Lista składników nie jest długa, a przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Pełną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto się skusić.

Sałatka z buraków i cukinii jest pyszna.jpg
canva/Africa images
Restauracja Filipa Chajzera

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszną sałatkę z buraków na zimę? Dodajcie cukinię

Zaczynam od wyszorowania buraków. Owijam je w folię aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można też ugotować do miękkości.

Cukinie myję, obieram, gdy skórka jest bardzo twarda. Warzywo ścieram na tarce o większych oczkach i wrzucam do miski. Posypuje solą, po czym delikatnie ugniatam — dzięki temu puści nadmiar soku. Odlewam płyn, a następnie dodaję rozdrobnione na tarce pieczone buraki oraz posiekaną cebulę.

Masę warzywną umieszczam w słoikach, pozostawiając nieco miejsca na marynatę. W garnku umieszczam ocet, olej i cukier. Zagotowuję i rozpuszczam sypką przyprawę. Tak przygotowaną zalewą wypełniam słoiki z warzywami. Dokładnie je zakręcam i pasteryzuję w piekarniku .

Do czego pasuje sałatka buraków i cukinii?

Marynowane warzywa będę smaczne z niemal każdym mięsnym specjałem. Możecie je tez podać do kotletów sojowych, ulubionych wegańskich pulpetów z kaszy, a nawet kotletów jajecznych.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem cukinii. Spróbujcie koniecznie odsłony w zalewie curry — do sałatek sprawdza się doskonale. Być może skusi was też orzeźwiający dżem z dodatkiem cytryny .

Sałatka z buraków i cukinii idealna na zimę.jpg
canva/jatrax
Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >