Sekielski zdradził sekretną recepturę na zupę buraczaną. Była ważnym punktem jego diety
Zupa buraczana jest lekka i niesamowicie zdrowa. Przepisem na ten przysmak podzielił się ostatnio Tomasz Sekielski, który raczył się nią podczas swojej diety. Wymaga jedynie odrobiny wysiłku, a smakuje znakomicie. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem.
Przepis na zupę buraczaną Tomasza Sekielskiego
Dziennikarz Newsweeka przeszedł w ostatnich latach metamorfozę. Pod okiem specjalistów schudł aż 90 kilogramów. Pomogły mu w tym m.in. zdrowe posiłki — takie jak prezentowana dziś zupa buraczana. Możecie bez trudu odtworzyć ją w domu.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 500 g buraków
- 200 g papryki czerwonej
- 215 g marchewki
- 180 g pietruszki
- 200 g cebuli
- 1 puszka pomidorów
- 190 g jabłek
- 20 ml oliwy z oliwek
- garść pestek z dyni
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zupę buraczaną? Tomasz Sekielski pokazał przepis
Zaczynamy od umycia i obrania wszystkich warzyw poza papryką i cebulą. Kroimy je w kostkę i przenosimy do garnka z wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a w międzyczasie siekamy cebulę, kroimy paprykę w paski oraz ścieramy jabłko na tarce o większych oczkach.
Na dobre rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy wymienione składniki, a gdy nieco zmiękną, przenosimy je do garnka. Wlewamy również pomidory z puszki. Na koniec miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. Zupę buraczaną doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
Jak podać zupę buraczaną?
Sekielski jadał zdrowy krem warzywny z dodatkiem niesamowicie zdrowych i przyjemnie chrupiących pestek dyni. Wystarczy wrzucić je do porcji przelanej na talerz.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Szczególnie polecamy sycącą pomidorową z czerwoną soczewicą. Być może skusi was też wyśmienity chłodnik z arbuza i pomidorów.
Źródło: o2