Smakosze.pl
Racuchy babci Marysi na kefirze

canva/Yana Gayvoronskaya

Sekretna receptura babci Marysi na racuchy na kefirze

30 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciepłe i pulchne racuchy na śniadanie? Z niezawodnym przepisem babci Marysi przygotujecie je w kilka chwil. Dodatek kefiru sprawi, że nie tylko ładnie urosną, ale też będą miały bardzo delikatną strukturę. Podajcie je z ulubionymi słodkimi dodatkami i cieszcie się ich pysznym smakiem.

Smaczne racuchy możecie przyrządzić z dodatkiem maślanki. Cudownie smakują także wtedy, gdy dodamy do nich mlecznej czekolady. Tym razem proponujemy wam równie prostą, a jednocześnie sprawdzoną metodę przygotowania tych wspaniałych placków. Zamiast drożdży wykorzystamy kefir. Masa szybko urośnie i będzie niezwykle lekka. Spróbujcie konieczne.

babka ziemniaczana

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite racuchy na kefirze

Składniki:

  • 250 ml kefiru

  • 1 szklanki mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kefir i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki — potrzebujemy produktów w temperaturze pokojowej. Nabiał wlewamy do miski, dodajemy żółtko i wsypujemy cukier sodę oczyszczoną oraz sól.

Dodajemy mąkę i mieszamy masę, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę. Powinna mieć ono konsystencję zbliżoną do tej, która charakteryzuje ciasto na pączki. Zawartość miski odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy uformowane łyżką placki na niezbyt dużym ogniu. Chcemy, aby z obu stron miały delikatny złoty kolor.

Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem czy świeżymi owocami. Smacznego.

Pyszne racuchy z dżemem

Racuchy na kefirze dobrze smakują z dżemem

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakimacierzynstwa

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >