Sekretna receptura babci Marysi na racuchy na kefirze
Ciepłe i pulchne racuchy na śniadanie? Z niezawodnym przepisem babci Marysi przygotujecie je w kilka chwil. Dodatek kefiru sprawi, że nie tylko ładnie urosną, ale też będą miały bardzo delikatną strukturę. Podajcie je z ulubionymi słodkimi dodatkami i cieszcie się ich pysznym smakiem.
Smaczne racuchy możecie przyrządzić z dodatkiem maślanki. Cudownie smakują także wtedy, gdy dodamy do nich mlecznej czekolady. Tym razem proponujemy wam równie prostą, a jednocześnie sprawdzoną metodę przygotowania tych wspaniałych placków. Zamiast drożdży wykorzystamy kefir. Masa szybko urośnie i będzie niezwykle lekka. Spróbujcie konieczne.
Przepis na wyśmienite racuchy na kefirze
Składniki:
250 ml kefiru
1 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kefir i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki — potrzebujemy produktów w temperaturze pokojowej. Nabiał wlewamy do miski, dodajemy żółtko i wsypujemy cukier sodę oczyszczoną oraz sól.
Dodajemy mąkę i mieszamy masę, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę. Powinna mieć ono konsystencję zbliżoną do tej, która charakteryzuje ciasto na pączki. Zawartość miski odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy uformowane łyżką placki na niezbyt dużym ogniu. Chcemy, aby z obu stron miały delikatny złoty kolor.
Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem czy świeżymi owocami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakimacierzynstwa