Siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu
Szukacie niebanalnego pomysłu na obiad? Sprawdźcie, jak siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Niesamowite, że z mieszanki warzyw i żółtego sera może powstać tak smaczne i pożywne danie.
Świeża kapusta jest dobra na surówkę lub gołąbki. Jednak mało kto wpadł na pomysł, żeby robić z niej kotlety. Tymczasem nieoceniona siostra Anastazja rzeczywiście je przyrządza i są zadziwiająco smaczne. Siostra dodaje do nich też inne warzywa, a także jajka i żółty ser. Z tej mieszanki powstają pyszne, bezmięsne kotleciki.
Przepis siostry Anastazji na kotlety z kapusty
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
1 marchew
1 cebula
olej
pół pęczka natki pietruszki
ok. 10 dag tartej bułki
4 jajka
ok. 15 dag żółtego sera
6 łyżek mąki krupczatki
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów z kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj ją. Marchewkę obierz, opłucz. Kapustę i marchewkę ugotuj. Kapustę odcedź, przestudź, odciśnij. Marchewkę pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty razem z marchewką, posiekaną natką pietruszki, tartą bułką, startym serem i jajkami.
Wymieszaj masę, dopraw ją sporą ilością soli i pieprzu. Z masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w mące krupczatce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony. Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, a także na kotlety jarskie z trzech składników.
Źródło zdjęcia: canva/Jasmina007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: przyslijprzepis