Siostra Anastazja wkłada suszone śliwki do sernika. Wielka konkurencja dla rodzynek
Wiecie, że siostra Anastazja wkłada suszone śliwki do sernika? Owoce te są wielką konkurencją dla rodzynek, bo mają intensywniejszy smak i są przyjemnie wilgotne. Poznajcie dokładny przepis na ten przysmak, a najlepiej od razu go przygotujcie. Z pewnością się nie zawiedziecie.
Lubicie serniki? My też, bo ten rodzaj ciasta jest nie tylko smaczny i przyjemnie wilgotny, ale też bardzo pożywny. Można zrobić sernik na zimno lub pieczony. Dziś proponujemy wam sernik siostry Anastazji z dodatkiem suszonych śliwek. Ciekawi jesteśmy, czy wy też się nim zachwycicie.
Przepis siostry Anastazji na sernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
na ciasto:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
5 żółtek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
30 dag masła lub margaryny
35 dag cukru
10 jajek
1,25 dag mielonego sera
1,5 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
ok. 20 dag suszonych śliwek
na pianę:
6 białek
1 szklanka drobnego cukru
Przygotowanie sernika wg siostry Anastazji
Rozmiękczone masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy masa zrobi się puszysta, dalej miksuj, dodając do niej po jednym jajku. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Na masę serową masło zmiksuj z cukrem. Dalej ucieraj, dodając do niego kolejno żółtka. Dodaj ser wymieszany z budyniem, połącz.
Białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do sera razem z pokrojonymi, suszonymi śliwkami. Delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 45 minut.
Na pianę białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj, dodając do piany stopniowo cukier. Ubijaj, aż powstanie gęsta piana. Wyłóż ją na prawie upieczony sernik. Piecz jeszcze 10-15 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ani Starmach na sernik z trzech składników, a także na sernik sypany.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: siostra-anastazja