Siostra Anastazja zapieka rybę w jarzynach. Cudowny, wykwinty obiad na piątek
Poznajcie przepis siostry Anastazji na rybę zapiekaną w jarzynach. Sprawdźcie, jak w prosty sposób powstaje cudowny, wykwinty obiad na piątek. Jest zdrowy i lekkostrawny, a przygotujecie go szybko i łatwo. Najmniej pracy będziecie mieć, jeśli sięgniecie po filety rybne.
Siostra Anastazja słynie ze swoich sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy i ciasta. Dziś proponuje wam prostą i smaczną zapiekankę. Jej podstawę stanowi ryba, a dopełnieniem są warzywa. Całość odpowiednio doprawiona i zapieczona pod warstwą żółtego sera z pewnością szybko zniknie z talerzy.
Jak siostra Anastazja robi rybę zapiekaną w jarzynach?
Składniki:
50 dag filetów rybnych
przyprawa do ryb
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
kawałek korzenia selera
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
ostra mielona papryka
sól, pieprz
5 dag żółtego sera
Przygotowanie ryby zapiekanej z warzywami
Filety rybne opłucz, osusz, usuń z nich resztki ości. Pokrój na kawałki, oprósz przyprawą do ryb, a potem obtocz w mące i obsmaż na patelni.
Marchew, pietruszkę i seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj starte warzywa, całość podduś.
Gdy warzywa będą miękkie, całość dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj też ziele, listki i przecier.
Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego połowę warzyw, ułóż na nich filety rybne, przykryj resztą warzyw. Posyp startym serem, piecz ok. 15 min w 170 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety z rybą, a także na rybę smażoną bez panierki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Źródło: beszamel.se