Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 23:11

Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę

Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie
Canva / millermountainman

Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.

Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.

Przepis na słodko- pikantną cukinię

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • 4 łyżki musztardy francuskiej

  • 1 łyżka zwykłej musztardy (np. stołowej)

  • główka czosnku (ok 8-10 ząbków)

  • 3-4 baldachy kopru z łodygami

  • 2 szklanki octu

  • 2 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

Jak przygotować marynowaną cukinię we francuskim stylu

Cukinię pokrój na plastry lub paski. Nie ma potrzeby obierania lub usuwania gniazd nasiennych. Następnie zasyp kawałki cukinii łyżką soli. Odstaw, aż warzywo wypuści nadmiar soku (ok. 3 godzin). Po tym czasie odsącz cukinię.

W międzyczasie przygotuj zalewę na marynowaną cukinię. Zagotuj litr wody z dodatkiem octu. Dodaj dwie szklanki cukru i łyżkę soli. Podgrzewaj, aż składniki te całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia. Do chłodnej marynaty dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj całość.

W wyparzonych i suchych słoikach układaj odcedzoną cukinię. Do każdego słoika dołóż po 2-3 posiekane ząbki czosnku. Na wierzch ułóż baldach kopru wraz z łodygą. Na koniec zalej słoiki przygotowaną wcześniej marynatą.

Słoiki z cukinią zapasteryzuj. W tym celu włóż je do garnka z wodą wyłożonego czystą ściereczką. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przetwory przez ok 15 minut. Po tym czasie ustaw słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia w zacienionym miejscu. Wypróbuj cukinię w wyjątkowej zalewie bez octu. Cukinię na zimę możesz także ukisić.

Canva / anmbph
Canva / anmbph

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: