Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.
Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Przepis na słodko- pikantną cukinię
Składniki:
2 średnie cukinie
4 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka zwykłej musztardy (np. stołowej)
główka czosnku (ok 8-10 ząbków)
3-4 baldachy kopru z łodygami
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
Jak przygotować marynowaną cukinię we francuskim stylu
Cukinię pokrój na plastry lub paski. Nie ma potrzeby obierania lub usuwania gniazd nasiennych. Następnie zasyp kawałki cukinii łyżką soli. Odstaw, aż warzywo wypuści nadmiar soku (ok. 3 godzin). Po tym czasie odsącz cukinię.
W międzyczasie przygotuj zalewę na marynowaną cukinię. Zagotuj litr wody z dodatkiem octu. Dodaj dwie szklanki cukru i łyżkę soli. Podgrzewaj, aż składniki te całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia. Do chłodnej marynaty dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj całość.
W wyparzonych i suchych słoikach układaj odcedzoną cukinię. Do każdego słoika dołóż po 2-3 posiekane ząbki czosnku. Na wierzch ułóż baldach kopru wraz z łodygą. Na koniec zalej słoiki przygotowaną wcześniej marynatą.
Słoiki z cukinią zapasteryzuj. W tym celu włóż je do garnka z wodą wyłożonego czystą ściereczką. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przetwory przez ok 15 minut. Po tym czasie ustaw słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia w zacienionym miejscu. Wypróbuj cukinię w wyjątkowej zalewie bez octu. Cukinię na zimę możesz także ukisić.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę