Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.07.2022 19:18

Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień

wątróbka smażona
canva/TeresaKasprzycka

Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe.

Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw.

Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis Kuronia na smażoną wątróbkę

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • duża szczypta nasion kminku

  • 2 duże cebule

  • 2 jabłka

  • olej

  • mąka do panierowania

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie smażonej wątróbki

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz. Zalej mlekiem, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i kminek. Odstaw ją na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Jabłka umyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki.

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wsyp cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj jabłka i podsmaż je z cebulą. Oprósz solą i pieprzem, chwilę podsmaż, zdejmij na talerz.

Wątróbkę osącz z mleka, panieruj w mące z odrobiną soli i pieprzu. Kładź ją na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż, aż się zrumieni.

Wtedy dodaj do wątróbki podsmażoną cebulę i jabłka, oprósz majerankiem i całość chwilę podduś.

Wskazówka:

Jeśli wątróbka pryska w czasie smażenia, połóż ją szybko na patelnię, a potem smaż pod lekko uchyloną pokrywką.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wątróbkę w chrupiącej panierce, a także na wątróbkę z grilla.

jabłko
canva/vreilly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron