Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień
![wątróbka smażona](https://images.iberion.media/images/1920/o75_Zx2b2_Egt_D_Zi_Y_Sw_Grm_I_Projekt_bez_tytulu_2022_07_15_T173958_576_7a21626c93.jpg)
Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe.
Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw.
Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Przepis Kuronia na smażoną wątróbkę
Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej
1 szklanka mleka
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
duża szczypta nasion kminku
2 duże cebule
2 jabłka
olej
mąka do panierowania
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie smażonej wątróbki
Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz. Zalej mlekiem, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i kminek. Odstaw ją na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Jabłka umyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wsyp cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj jabłka i podsmaż je z cebulą. Oprósz solą i pieprzem, chwilę podsmaż, zdejmij na talerz.
Wątróbkę osącz z mleka, panieruj w mące z odrobiną soli i pieprzu. Kładź ją na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż, aż się zrumieni.
Wtedy dodaj do wątróbki podsmażoną cebulę i jabłka, oprósz majerankiem i całość chwilę podduś.
Wskazówka:
Jeśli wątróbka pryska w czasie smażenia, połóż ją szybko na patelnię, a potem smaż pod lekko uchyloną pokrywką.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wątróbkę w chrupiącej panierce, a także na wątróbkę z grilla.
![jabłko](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/47hXwfuolzo73YuNVTtkQo/ab68de9345e60b8096bf851da138a30b/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-07-15T182356.672.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: kuron
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)