Smażone pieczarki w chrupiącej panierce
Grzyby przez większość grudnia są obecne w naszej diecie bardzo często, dlatego warto znać dobre sposoby na ich przygotowanie. Jednym z nich są zwykłe pieczarki w chrupiącej panierce, które smaży się na oleju. Taka przekąska idealnie pasuje na najróżniejsze imprezy, czy jako zwykła przegryzka do oglądania filmu lub serialu.
Pieczarki w chrupiącej panierce robi się wyjątkowo szybko i łatwo, a niewielka ilość potrzebnych składników jest dużą zaletą. Nie trzeba mieć bowiem dużych zapasów, aby móc cieszyć się pysznym smakiem i chrupaniem pieczarek.
Choć pieczarki smażone mają w sobie dużo własnego intensywnego smaku, niektórzy mogą pokusić się o dodatkowe przyprawy. Z grzybami pysznie komponuje się świeży rozmaryn, tymianek czy suszona wędzona słodka papryka.
Przepis na smażone pieczarki w panierce
Składniki:
500 g pieczarek niewielkich rozmiarów
2 jajka
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
olej
Zacznij od dokładnego oczyszczenia pieczarek. Umyj je pod bieżącą wodą i delikatnie przetrzyj szczoteczką o miękkim włosiu. Odetnij z nich ogonki i osusz za pomocą ręcznika papierowego - wilgoć może przyczynić się do odpadania panierki.
W osobnych trzech naczyniach umieść mąkę, bułkę tartą oraz jajka. Do jajek wsyp sól, świeżo mielony pieprz oraz ewentualne inne przyprawy, a następnie dokładnie je rozbełtaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Pieczarki obtaczaj po kolei w mące, rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż na nim pieczarki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na krokiety bez zawijania. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego.
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis