Smakosze.pl
smazony kalafior

canva/Nadezhda_Nesterova

Smażony kalafior bez gotowania. Idealna przekąska

27 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jak zwykle przyrządzasz kalafiora? Pewnie tak, jak większość gotujesz go i polewasz tartą bułką zrumienioną na maśle. Tymczasem kalafior można poddać też innej obróbce kulinarnej, która jeszcze lepiej wydobędzie z niego smak. Polecamy smażony kalafior w panierce bez gotowania. Jest idealny na przekąskę, a z dodatkami sprawdzi się też na obiad.

Większości osób kalafior kojarzy się z gotowaniem. Ugotowany można podać jako jarzynkę lub ugotować go w zupie. Trudno nie zauważyć, że mamy dość ograniczone podejście do tego warzywa. A trzeba przyznać, że jest ono nawet smaczniejsze w wersji pieczonej lub smażonej.

zimne nóżki

Co zrobić, żeby sylwestrowe zimne nóżki wyszły klarowne?

CZYTAJ DALEJ

Kalafior z patelni to bardzo proste do przygotowania danie. Wystarczy podzielić go na różyczki i obsmażyć z ulubionymi przyprawami. Tak przygotowany można zjeść na przekąskę, a w towarzystwie np. sadzonego jajka jako bezmięsny obiad.

Smażony kalafior w panierce bez gotowania. Idealna przekąska

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior

  • 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego

  • 1 łyżka listków świeżego rozmarynu

  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki nasion kolendry

  • pół łyżeczki nasion białej gorczycy

  • sól, pieprz

Przygotowanie smażonego kalafiora

Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, opłucz, osącz, osusz na papierowym ręczniku. Większe różyczki podziel na kawałki.

Rozgrzej głęboką patelnię, wlej na nią olej, wrzuć kawałki kalafiora. Przesmaż, mieszając, a potem smaż pod przykryciem ok. 5 minut. Co jakiś czas zamieszaj.

Kalafior posyp posiekanym rozmarynem, dodaj też rozgniecione w moździerzu przyprawy — kmin, kolendrę, gorczycę oraz trochę pieprzu i soli. Wymieszaj.

Kalafior duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż będzie miękki. Co jakiś czas go zamieszaj. Gdy kalafior będzie odpowiednio miękki, zdejmij go z ognia. Dodaj tymianek, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kalafior zapiekany w śmietanie, a także na placki z kalafiora.

zioła

zioła

Źródło zdjęcia: canva/homydesign

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: facetikuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sos z serków topionych do makaronu. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Czytaj więcej >
sernik

Przepisy

Przepis na sernik baskijski. Niebiańsko kremowy deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Kokosanki czekoladowe - błyskawiczna, słodka przekąska

Czytaj więcej >

Przepisy

Nietypowe kluski leniwe z niezwykłym, słonym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Nadzwyczajnie pyszny przepis na paprykę faszerowaną mięsem

Czytaj więcej >