Soczyste i miękkie schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie
Kotlet schabowy to chyba najpopularniejsze danie obiadowe w polskich domach. Chrupiąca panierka to jego niewątpliwa zaleta. Nie zawsze jednak przy smażeniu uda się zachować soczystość mięsa. Zamarynowanie go da nam gwarancję, że schabowe wyjdą smaczne jak nigdy wcześniej.
Zastosowana w tym przepisie wilgotna marynata z jogurtu i musztardy sprawi, że kotlety będą wyjątkowo delikatne i aromatyczne. To połączenie można dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaj użytej musztardy zależnie od preferencji. Danie ma więc potencjał, by robić je często, za każdym razem odkrywając zupełnie inne kombinacje smakowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wspaniale soczyste schabowe
Składniki:
2 jaja
3-4 plastry schabu
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka ulubionej musztardy
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy za pomocą tłuczka. W misce umieszczamy jaja, jogurt, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Kotlety wkładamy do marynaty i dokładnie je nią okrywamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki. Po wyjęciu z marynaty ocieplamy je do temperatury pokojowej i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubionymi warzywami.
Możemy je podać również z ziemniaczanymi łódeczkami z tego przepisu oraz surówką z selera i ananasa, do której przyrządzenia również skorzystamy z jogurtu naturalnego. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: blogzapetytem